Båtmotorer som inte startar och båtar som går på grund är den i särklass vanligaste orsaken till att Sjöräddningen rycker ut.
– Vi har gjort in 37 utryckningar fram till idag (onsdag reds. anm.) och det är ungefär samma siffra som förra året vid den här tiden, säger Erik Edgren, sjöräddare vid Sjöräddningssällskapets station i Loftahammar.
De flesta utryckningar har varit uppdrag där Sjöräddningssällskapet ger assistans till sina medlemmar.
– Vi hjälper till även om det är bagatellartat. Det är inte prioritet ett, så det kan hända att de som behöver hjälp får vänta ett tag.
Urladdade båtbatterier är ett vanligt problem och Sjöräddningen har utrustning för att kicka igång motorerna.
– Jag upplever att det är många seglare som inte klarar sig utan sin motor numera. Trots att det är bra vind kan de inte fortsätta sin färd utan motor, säger Erik Edgren.
En annan observation är att det finns en övertro på elektroniska hjälpmedel.
– Man tittar mer på skärmen än ut mot vattnet. Det gör att risken för grundstötning ökar.
Erik Edgren säger också att vattenskotrarna håller höga hastigheter och förarna är ofta utan flytväst.
De allvarliga larmen, som kommit från Sjöräddningscentralen i Göteborg, har varit sex till antalet. Det första var en båtbrand vid Kättilö, Gryts skärgård, i början av maj. Personer hade hamnat i vattnet där Kustbevakningen och Sjöräddningen gjorde en gemensam insats. Det senaste larmet, som kom i början av augusti, handlade om att en trimaran kantrat norr om Björkö, Loftahammar.