Mjölken blev till ost i Hulthorva

- Först tvättar alla händerna ordentligt.
Det var den första order som delades ut till fem män som skulle gå på kurs och lära sig hur man gör ost. Kursen hölls i studieförbundet vuxenskolans regi, ledare var Ulla Svensson och platsen Ullas kök i Hulthorva i Hallingeberg.

Full koncentration. Nils-Gunnar Larsson pressar ner ostmassan i den ostkorg som han många gånger sett sin mor använda.

Full koncentration. Nils-Gunnar Larsson pressar ner ostmassan i den ostkorg som han många gånger sett sin mor använda.

Foto:

Text och foto:2006-11-11 00:25
Sedan var det dags att börja ystningen. 65 liter färsk mjölk som hämtats vid morgonmjölkningen i Lörstad i Blackstad, fördelades i fem stora grytor. Både vedspisen och elspisen fick gå på högsta kapacitet. När termometern visade på 39-40 grader var det dags att tillsätta ostlöpen.

Ostlöpe är ett enzym som utvinns ur kalvmagar och som gör att mjölken koagulerar. Den gör också osten smakrik. Eftersom så få kalvar numera slaktas i Sverige så importeras löpmagar från Australien och Nya Zeeland. Efter en procedur med malning, insaltning, separering, filtrering och rening är produkten klar. Magen från en två- tre veckor gammal kalv räcker till cirka 300-350 kilo ost.
Till ostarna i Hulthorva användes tre matskedar löpe till varje 15-liters sats med mjölk. Enligt gammal tro gällde det att vara tyst när löpen tillsattes, annars kunde ystningsförmågan gå om intet.
Tio minuter efter tillsatsen av löpen hade mjölken koagulerat. Då skars massan i rutor för att lättare kunna fångas upp med en sil eller ett duschslag. Ostmassan lades sedan i en handduk placerad i en ostform med hål i där vasslen kunde rinna ut. Salt ströddes i mellan varven av ostmassa.

Nu är den första fasen av osttillverkningen klar och nu vidtar en sex till åtta veckor lång period med dagliga vändningar, byte av handdukar och preparering med konjak för att förhindra mögelbildning. Om alla goda krafter sedan samverkar så att inte osten börjar jäsa, mögla, torka eller bli tom i mitten så kommer den säkert att få en framträdande plats på julbordet.
Steg två i kursen blev sedan att ta tillvara vasslen efter osttillverkningen för att baka limpor i stenugnen i Ullas kök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om