Vill locka stjärnkockar med viltkött

Ett starkt intresse för djur, natur och jakt, lite pengar och 35 hektar över? Varför inte bygga ett vilthägn för kronhjort och mufflonfår! Martin Kling på Tyftingemar utanför Gunnebo hade en gammal dröm som han har förverkligat.

Mufflonfår. En eftertraktad jakttrofé på grund av sina imponerande horn.

Mufflonfår. En eftertraktad jakttrofé på grund av sina imponerande horn.

Foto: Åsa Thaberman

Tema2018-04-18 10:30

På vägen mellan Gunnebo och Västrum finns ett stort vilthägn. Där strövar en flock kronhjortar och närmare 30 mufflonfår. De är vilda djur som sköter sig själva och bara behöver lite extra foder under vintern. Men varför får man för sig att starta ett hägn med mufflonfår och kronhjort? Martin Kling förklarar medan vi mumsar på våfflor i köket på släktgården.

– Det är en dröm jag har haft länge, börjar han. Under många år har jag åkt runt i Sverige och jagat, ofta vildsvin i hägn, så fick jag möjlighet att bygga ett eget hägn. Någon gång ska man väl göra det man vill!

Tanken med hägnet är bland annat att kunna erbjuda lokalproducerat kronviltkött. 90 procent av allt hjortkött importeras idag från Nya Zeeland, något som är onödigt långt bort enligt Martin Kling. Och så var det mufflonfåren, hur kommer man på den tanken?

– Jag kan inte så mycket om mufflon, så jag var väl lite nyfiken, de är ju inte så vanliga!

Mufflonfår är en fårart som kommer från västra Asien och öarna Korsika och Sardinien i Medelhavet. Ursprungligen är de förvildade tamfår. I Sverige finns några vilda stammar med mufflon i Sörmland och på Västkusten. Om man nu skulle få för sig att köpa ett mufflonfår, hur går man då tillväga?

– Det kan jag berätta, säger Elliot Kling, sex år, med mycket entusiasm. Man går in på nätet och letar efter någon som har mufflonfår och sen kommer pappa hem med dem i en hästtransport!

– De här fåren har jag faktiskt köpt i Örebro, ler Marin Kling. Vi köpte sju tackor och tre baggar och nu har vi 29 får, så de trivs i hägnet.

I Sverige finns uppfödare av vilda djur för hägn, man får inte spärra in vilda djur från naturen, så det går faktiskt att köpa både vildsvin, hjortar och även älgar för att ha i ett eget hägn.

Baggarna har imponerande horn och är därför ett efterfrågat djur för troféjakt, men än så länge har djuren i hägnet fått vara i fred.

– De är riktigt starka, inflikar Martins sambo Janni Eilersen, när två baggar smäller ihop så är det så att bakbenen lyfter!

Nu håller det på att bli lite för många baggar, så till hösten kanske paret kommer att erbjuda troféjakt på några mufflon. Kronhjortarna har också fått leva i fred än så länge, men så småningom hoppas man kunna erbjuda lokalproducerat viltkött.

– Många stjärnkockar vill kunna säga att de själva har skjutit viltet, tanken är att locka hit dem, säger Marin Kling.

– Det är ju väldigt bra kött, de går där och betar, så skjuts de och sedan kan vi ta tillvara och göra i ordning allt kött här på vår egen anläggning, berättar Janni Eilersen.

Bara för att djuren går i ett hägn är det inte lätt att skjuta dem. Hägnet är 35 hektar, en yta som motsvarar 70 fotbollsplaner och djuren kan den omväxlande terrängen som sin egen ficka. I skogen runt gården finns det gott om vilda djur. Martin fodrar de vilda djuren också, det går åt 6 balar till de vilda djuren och två balar ensilage till djuren i hägnet varje vecka.

– Pappa kör ut foder till dem, men när maten är slut går de in till hästarna, berättar Elliot.

– Ja, härom dagen var det 67 vilda hjortar inne i hästhagen, suckar Janni, de river ner staketet och går in och äter.

Vi går ut och tittar på hjortarna och fåren i hägnet alldeles nedanför huset. De mumsar fredligt på sitt ensilage, men blir rädda när vi går in i hägnet. Hjortarna rör sig med eleganta steg upp mot skogskanten.

– Det finns väl få djur som är så vackra, säger Martin Kling och spanar över sina ägor.

– Om man har en gård så tycker jag att man ska producera något, jag är väl en modern bonde!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!