Våga prata om självmord

Självmord är något många inte vågar prata högt om, men via föreläsningar under två dagar vill psykiatrivården i Västervik få ändring på detta.

Ludmilla Rosengren förläste om självmord.

Ludmilla Rosengren förläste om självmord.

Foto: Karin Hertz

Tabubelagt2015-10-20 17:10

Teamet under dessa två dagar var ”Kan man verkligen prata om självmord?”

Det var barnpsykiatrin på Västervik sjukhus tillsammans med Västerviks gymnasium var initiativtagare till detta arrangemang.

– De senaste 35 åren har självmorden minskat totalt sett, men inte i åldern i 15–24 och det är en av anledningarna till varför vi genomför detta tillsammans med gymnasiet, berättar Christian Jansson, verksamhetschef på vuxenpsykiatrin i norr.

Det finns flera olika anledningar till varför någon väljer att ta sitt eget liv. En utlösande faktor kan vara mobbning eller att man är psykisk sjuk.

– Det är fult att vara psykisk sjuk och det är inget som ses utåt, säger Rickard Kindgren, chefsläkare på vuxenpsykiatrin i Norr.

På Västerviks gymnasium jobbas det aktivt med att motverka mobbning som senare kan vara en utlösande faktor för självmord.

– Blir man mobbad kan det leda till depression som i sin slutända kan innebära att det blir ett självmord. Vi har under hösten gått runt till alla elever i årskurs ett och pratat om detta. Det gäller att våga fråga om någon mår dåligt. Man måste våga se efter varandra samtidigt som det krävs mod att fråga en annan elev hur den mår, säger Cindy Evertsson-Lindberg, kurator på Västerviks gymnasium.

Ett av huvudnumren under dessa två dagar var Ludmilla Rosengren, ordförande i Suicide Zero. Hon vet hur det är att förlora en dotter. Hennes flicka valde för sju år sedan att ta sitt eget liv.

– Under förra året var det 1 531 personer som tog livet av sig. Det är fyra om dagen. Precis som Trafikverket har en nollvision när det gäller döda i trafiken så har vi en nollvision när det gäller självmord. Först och främst vill vi ha en nedåtgående trend så att det minskar radikalt, säger Ludmilla Rosengren.

Under ett år är det en miljon människor som väljer att ta sitt eget liv. Det är en människa varje 40 sekund.

– Det finns sex myter om självmord och ingen av dem är sann, säger Ludmilla. Se faktarutan.

– Nio av tio som försöker ta sitt liv klarar sig och de flesta är i dag tacksamma att de lever.

Ludmilla förläste under 90 minuter om självmord och det var mycket gripande när hon väldigt öppet berättade om sina upplevelser när hennes dotter Linnéa som 14-åring valde att ta sitt liv.

– Det fanns inte in min vildaste fantasi att något av mina barn skulle ta sitt liv. Jag trodde definitivt inte att Linnéa skulle ta sitt liv. Hon var en fungerande tjej och vi hade en bra kontakt, trodde jag.

– Hon började må dåligt i februari 2008. Hon fick ångest och ville vara på sitt rum samtidigt som hon fick mardrömmar. Hon valde också att tolka allt negativt, säger Ludmilla.

Under onsdagen gav Ludmilla totalt fyra föreläsningar inför cirka 1 000 personer. Förutom att gymnasieeleverna fick lyssna på Ludmilla fick även personal inom skolan, ambulans, polis, socialtjänst, rättsväsende samt allmänheten ta del av Ludmillas erfarenheter.

– För oss inom professionen är detta en politisk fråga. Det måste tillsättas mera resurser, förhoppningsvis kommer det en hel politiker på kvällens, läs i går kväll, föreläsning och lyssnar. De har bokat bord, säger Christian Jansson på tisdagseftermiddagen.

Psykiatridagarna fortsätter under onsdagen när Herman Holm, överläkare, kommer att ha en öppen föreläsning på Stadshotellet under rubriken "Själen i kläm".

Myter om självmord

1) Man kan inte hindra någon som har bestämt sig.

2) Om man varit deprimerad och plötsligt blir glad är faran över.

3) Självmord inträffar bara dysfunktionella familjer.

4) De som talar om självmord tar inte livet av sig.

5) Man ska vara försiktig med att fråga om självmord för att inte väcka den björn som sover.

5) Självmord inträffar plötsligt utan förvarning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om