Granbarkborrens härjningar har påverkat virkespriset. Flera skogsägare har behövt avverka skog i förtid för att minimera skadan, och virkesutbudet har ökat – vilket har gjort virket billigare. Trots det blev det dyrare att köpa skogsfastigheter. Drygt hälften av de tillfrågade tror att den utvecklingen håller i sig framåt.
Det visar den årliga Skogsbarometern för 2019 som LRF konsult, Swedbank och Sparbankerna har låtit göra. I den har ett undersökningsföretag intervjuat 750 slumpvis utvalda skogsägare.
Fler än förut tror att bland annat skadedjur, bränder och stormar kommer att påverka deras skogsägande. Förra gången som man frågade oroades 20 procent av de faktorerna, nu har den andelen stigit till 36 procent.
Men allt handlar inte bara om pengar. Sex av tio anser att känslan av att äga skog, rekreation och jakt är det som är mest betydelsefullt i deras ägande. Samtidigt uppger en tredjedel att de ser skogsägande som en långsiktigt och god investering.
I år är det färre än förra året som svarar att lönsamheten i det privata skogsbruket är tillfredställande eller mycket god. Det anser 55 procent av de tillfrågade skogsägarna. Motsvarande siffra från förra året är 61 procent.
Många generationsskiften står också för dörren. Man uppskattar också att 1,4 miljoner hektar skog kommer att byta ägare inom en femårsperiod. Det är affärer värda 91 miljarder kronor.