Enligt ett pressmeddelande från Reumatikerförbundet visade undersökningen att 7 av 8 förpackningar underkändes av brukarpanelen.
Bedömningen baseras på huruvida förpackningen går att öppna, hålla, hälla, tömma, återförsluta och sopsortera. Panelen svarade på en sexgradig skala hur det fungerade att göra användarmomenten på produkterna.
– Vi såg att små designförändringar i befintliga förpackningar skulle göra stor skillnad för oss som köper produkterna. Förseglingar finns för att konsumenten ska vara säker på att förpackningen är oanvänd. Det finns ingen anledning varför den ska vara onödigt svåröppnad, säger Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet, i ett pressmeddelande.
Testet utfördes av personer med nedsatt handfunktion. Enbart SIA-glassen godkändes på samtliga punkter, men med minsta möjliga marginal.
Nästan var femte person i Sverige har nedsatt handfunktion och kämpar dagligen med att öppna förpackningar.
– Produkter som utvecklas med hänsyn till nedsatt handfunktion gynnar alla konsumenter. För företagen är det en allt viktigare konkurrensfaktor, säger Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet.
Förpackningstestet genomförs med stöd av myndigheter, branschorganisationer och företag.
Företagen vars produkter som godkänns i förpackningstestet kan använda sig av begreppet "Godkänd av Reumatikerförbundet" i sin marknadsföring.