Enligt statistik från Arbetsförmedlingen var fler kvinnor än män arbetslösa i augusti i år. Det är inte helt vanligt, inte sedan 2011 har det sett ut så på arbetsmarknaden. Skillnaderna är inte särskilt stora, arbetslöshetsnivån för kvinnor låg då på 7,0 procent medan männen låg på 6,9 procent.
Sammalagt var 350 000 personer arbetslösa i Sverige under augusti. Det är en ökning med 8 000 personer om man jämför med samma månad förra året.
– Arbetslösheten kryper uppåt vilket hänger samman med en avmattning av ekonomin. Arbetslösa som har svårare att få fäste på arbetsmarknaden är de som drabbas först av en konjunkturavmattning, det gäller bland annat utrikes födda kvinnor med kort utbildning, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Som långtidsarbetslös räknas man om man varit arbetslös i mer än ett halvår, eller 27 veckor. Utrikesfödda kvinnor med kort utbildning står för en stor del av ökningen när det kommer till de som varit utan arbete i mer än ett år. Jämfört med förra året är 1 500 fler personer i den sitsen, nu uppgår de till 74 000 personer.
– Utbildningsnivån har stor betydelse för möjligheterna att få ett arbete. Det visar sig bland annat genom att personer med gymnasial utbildning eller högre svarade för närmare 90 procent av sysselsättningsökningen bland utrikes födda under 2018, säger Annika Sundén i pressmeddelandet.
I Kalmar län var 7 procent inskrivna som arbetslösa, vilket är 8 114 personer. Det är färre än samma månad 2018. Ungdomsarbetslösheten låg på 10,1 procent.