Räknat över hela kommunen har antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskat med 398 stycken under föregående år, vilket motsvarar 1,5 procent. I Loftahammars församling var den procentuella minskningen störst. Men i två församlingar steg medlemsantalet: Gamleby och Törnsfalls församling. Hans Wennström är kyrkoherde i Norra Tjust pastorat, där Gamleby församling ingår, vilka hade flest antal nya medlemmar i kommunen under 2014. Han berättar att utvecklingen gjorde honom positivt överraskad. Men någon särskild anledning till att medlemsantalet ökat där just nu kan han inte se.
Att medlemsantalet fortsätter sjunka i Svenska kyrkan beskriver Hans Wennström som en naturlig utveckling i samhället, så som det ser ut i dag.
– Man väljer mer i dag och tänker ”vad är relevant för mig?”.
Det är heller inte lika självklart att man vet så mycket om vad den kristna tron handlar om.
– Jag tror inte att minskningen har så mycket med pengar att göra, som en del påstår.
Generellt känner folk mindre samhörighet med kyrkan nu, menar han.
– Jag tror att medlemsantalet kommer sjunka till under 50 procent och sedan ligga kvar på den nivån.
Om det inte händer något radikalt, tillägger han.
Hans Wennström tror också det finns en fara i att vara för rädd för att medlemsantalet ska fortsätta sjunka.
– Då är det lätt att man krampaktigt gör saker för att hindra det.
Att ha det i baktanke och istället försöka tänka långsiktigt är ett bättre sätt, menar han.
Trots att medlemsantalet fortsatt sjunka menar Hans Wennström att antalet aktiva i Svenska kyrkan inte minskat särskilt mycket.
– På gudstjänsterna skedde en nedgång under en lång period, men nu kommer snarare fler.
Men i ett sammanhang är minskningen påtaglig. Det handlar om konfirmationen, där Norra Tjust pastorat har som mål att ha konfirmationsgrupper där minst 40 procent av församlingens medlemmar i 14-årsåldern deltar.
– Det sjönk snabbt, nu är det kring 30 procent.
Bland konfirmanderna märks att även kunskapen kring den kristna tron fortsatt sjunka. Exempelvis är det många som inte vet varför påsk firas.
I samtliga kommuner i länet är minst 72 procent av kommunens invånare medlemmar i Svenska kyrkan, jämfört med knappt 65 procent sett över hela landet.
– På glesbygden har kyrkan större betydelse, där exempelvis skolor och bensinmackar lägger ner får kyrkan en viktig betydelse, tror Hans Wennström.