Svamp tröst efter regnig försommar

Att maj regnat bort har väl knappast undgått någon. Men nu väntar – förhoppningsvis - belöningen. Svampexperter över hela landet spår ett kantarellår som minst sagt heter duga.

Jan Henriksson, Naturskyddsföreningen, är en fena på svamp. Han lovar inget  men tror, liksom många andra andra experter, att det kan bli ett riktigt fint kantarellår.

Jan Henriksson, Naturskyddsföreningen, är en fena på svamp. Han lovar inget men tror, liksom många andra andra experter, att det kan bli ett riktigt fint kantarellår.

Foto: Steiner Anders

svampglädje.2015-06-24 00:00

Naturskyddsföreningen i Tjusts Jan Henriksson är däremot försiktig med att lova några mängder av kantareller.

– Då blir man väl lynchad om de inte kommer, säger han och skrattar.

Men visst. Förhållandena är mer gynnsamma än på många år, berättar han.

Drygt två veckor innan midsommar, när Mera har Henriksson på tråden, har han inte sett några kantareller än – även om han tror att de kan dyka upp redan innan midsommarhelgen.

– Det är riktigt bra förutsättningar för att plocka kantareller redan runt midsommar i år.

– Sedan om det blir så är en annan sak, men vädret har hittills varit väldigt bra för just kantareller.

Hade april och maj däremot varit torra – och därmed haft ett väder som de flesta av oss uppskattar – hade det varit långt ifrån säkert att sommarsvamparna skulle behaga poppa upp.

– Det är mycket som spelar in när det gäller ifall svampen kommer eller inte. Vissa år kan det vara gynnsamt väder men det blir inte särskilt mycket svamp i alla fall. Det är väldigt olika, jag har själv plockat kantareller i januari en gång och då ska de absolut inte finnas egentligen.

För den som är ute efter skogens guld finns det två olika sorter av leta efter. Den starkt lysande kantarellen växer i blandskog medan den blekare kantarellen trivs bättre bland ek och hassel.

– I vägkanterna skulle jag säga är ett väldigt säkert kort, om man ska ge något tips om var man ska kika, säger Jan Henriksson.

Själv plockar han mest Karl-Johan.

– Förra året blev det bara Karl-Johansvamp. Det är tips till nybörjare också, för det är en lätt svamp. Jag hade hela frysen full förra året.

Mera svamptips

Lär dig känna igen flera svampar. Då är det mindre risk att du går hem med en tom korg.

Skaffa en bra svampbok eller ladda ned Svampguidens egen app för Iphone med 200 olika svamparter.

Ta bara svamp som känns fast och frisk.

Akta dig för de giftiga svamparna. I Sverige finns några av de giftigaste svamparna i Europa. Vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling och gifthätting är det extra varning för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om