Gyllene svampar i våra marker

Jan Henriksson i Naturskyddsföreningen i Tjust har plockat svamp sedan han var lika stor som sonen Johan, tre år. Nu håller han som bäst på att inventera svampfloran i våra ängs- och hagmarker.

Svampskogen. Jan och Johan Henriksson inventerar svamptillståndet i skogen ute vid Ytterhult.

Svampskogen. Jan och Johan Henriksson inventerar svamptillståndet i skogen ute vid Ytterhult.

Foto: Bengt faleij

Svamp2014-11-13 11:08

Hösten har inte varit så upphetsande för svampentusiasterna i våra trakter. Det är den torra sommaren som har satt sina spår i naturen. Vid föreningens svampexkursion i Ytterhultsskogarna blev resultatet klent i slutet av september. Men under senare tid har föreningen gjort flera spännande artfynd i olika hagmarker i Västerviks skärgårdsmiljö. Ogödslade gräsmarker kan bjuda på ett sprakande inslag av höstens starka färger när svamparna tränger upp bland skogens alla löv.

Ängsvaxskivling, ängsfingersvamp och hagfingersvamp är några namn på svampar som visar arternas ekologi, det vill säga att de hör hemma i ängs- och hagmarker och kan få en svampkännare som Jan Henriksson att andas lite häftigare.

När VT i veckan följde med honom låg skogen runt Ytterhult indränkt i dis och dimma. När vi gick omkring bland de mossklädda kullarna fick vi en lektion i svampkunskap. Våra öron fick höra namn på svampar som vi inte hört tidigare och våra ögon fick se svampar vi aldrig lyckats upptäcka själva. Blodvaxskivling, ängsvaxskivling, sprödvaxskivling, papegojvaxskivling, gulvaxskivling, vitvaxing och scharlakansvaxskivling har vi inte haft i någon svampkorg.

– Scharlakansvaxskivling är en riktig delikatess, intygar Jan Henriksson och blev mycket nöjd när han sprang på flera stycken som han inte sett ett par timmar tidigare på samma ställe.

Hur kunde jag missa dem? undrade han och fortsatte lektionen med ett gott och mycket vist råd – värt att föra vidare:

– Plocka och ät bara de svampar du är absolut säker på!

Henriksson leder nu en kartläggning av svampen i ängs- och hagmarker. Det är en del av ett större projekt där länsstyrelsen och kommunen finns med på ett hörn.

– Projektet är indelat i fyra delar, berättar Jan Henriksson som också är sekreterare i Naturskyddsförningen Tjust.

Projektet omfattar en allmän naturvårdsinventering, en detaljerad naturvårdsinventering där äng- och svamp­inventeringen ingår, exkursioner och utbildningar av olika slag.

Jan Henriksson och hans sambo Anna Pettersson gick för två år sedan en ängssvampskurs i Uppvidinge kommun. En ny spännande värld öppnades för dem. De gav sig sedan ut i hemmaskogarna med sin nyfunna kunskap.

– Vi lärde känna igen många arter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!