Som det ser ut i dag kan Gamleby folkhögskola erbjuda 71 platser på internatet vid skolan. Men behovet är större än så. De elever som inte får plats får hyra boende utanför skolan. Ett problem där är att det finns få ettor.
– Det kommunala bostadsbolaget har byggt om flera ettor till tvåor och att hyra en tvåa ensam är inget man kan göra som fattig student, säger Ulf Kullin som sedan ett år tillbaka är rektor.
Han menar att eleverna på skolan inte känner varandra vid terminsstart och att då flytta samman är ett steg som många tvekar att ta.
De sökande från övriga landet har ökat. Fler behöver någonstans att bo när de studerar. Visskolans 14 elever har också flyttats från Västervik till Gamleby. En tillfällig lösning man tvingats ta till är att hyra boende från Kunskapskolan, det handlar om ett tjugotal platser som ligger tre kilometer från folkhögskolan. Inom en snar framtid kommer behovet att öka enligt Ulf Kullin och han menar att det vore önskvärt att själva äga de boenderum som man nu hyr externt.
De sökande till de allmänna linjerna, till exempel det naturvetenskapliga basåret blir fler samtidigt som de som söker specialutbildningar, bland annat Visskolan, har minskat något från föregående år. Däremot är kvalitén på de sökande högre och fler antas till det olika programmen.
Plats behövs också för utbildning. I dag finns provisoriska undervisningsrum i anslutning till biblioteket och Visskolan hyr in sig i en paviljong vid Gamleby folkpark. De sammanlagda externa hyrorna uppgår till 1,8 miljoner kronor per år.
Läs mer om planerna på utbyggnad i morgondagens tidning.