En ovanligt ljus praovecka

En liten försmak på vuxenlivet. Stämpelklocka, matlåda och frukostrast. Under två veckor har högstadieelever i Västervik varit ute på prao. En av dem är Tova Lindahl – som får idel beröm av handledaren Ebba von Geijer.

PRöVAR VINGARNA. Tova Lindahl tycker att praoveckorna är ett bra sätt att testa vuxenlivet.

PRöVAR VINGARNA. Tova Lindahl tycker att praoveckorna är ett bra sätt att testa vuxenlivet.

Foto: Ilkka Ranta

Studier2015-03-10 08:09

Egentligen är hon inte särskilt pysslig. Så att Tova Lindahl, som går i åttonde klass, har sin ena praovecka på Gränsö Slottsljusstöperi är egentligen en slump. En lycklig sådan, har det visat sig.

– Hon är jätteduktig och lärde sig väldigt snabbt också. Det är kul att en så pass ung tjej kan visa sig så duktig. Hon har verkligen visat sig vara både snabb och självgående, berömmer Ebba von Geijer.

För Tovas del har praktikperioden inneburit att prova på två olika arbetsplatser. Inom helt olika branscher.

– Första veckan hade jag prao på Subway. Det är roligt att vara på olika arbetsplatser, det är ett annat tempo på restaurang men det var kul också.

Just nu är det lågsäsong på stöperiet och atmosfären är lugn. I bakgrunden skvalar en radio – annars råder skön tystnad. Under högsäsong är det svårt, för att inte säga omöjligt, att ta emot praoelever.

– Det finns helt enkelt inte tid, berättar Ebba von Geijer.

Det kan vara knepigt att få tag i praoplats, men bland Tovas kompisar verkar de flesta ha lyckats. Det är blandade bud bland praoplatserna. Restauranger, förskolor och butiker är några av de mest populära platserna att ta de första stapplande stegen på.

– Det är en del som har prao i stallet, bland dem som är hästintresserade. Alla verkar tycka det är bra och kul att komma ut och prova hur det är att jobba oavsett vilken arbetsplats man är på. Jag tror att man får mer energi när man ska fortsätta med skolarbetet sedan också, säger Tova Lindahl.

Fler och fler kommuner väljer att ta bort praoperioderna. En del av säkerhetsskäl eller för att det är svårt för eleverna få tag i platser.

– Att ta bort praoperioderna tycker jag är en dålig idé. Jag tror att det är bra att få komma ut och prova hur det är att jobba.

Ebba von Geijer håller med.

– Det här blir ju ett första möte med arbetslivet och har man gjort bra ifrån sig kan det vara en väg in i sommarjobb och så småningom kanske till och med anställning efter skolan. Det ger luft under vingarna, menar Ebba von Geijer.

Men om ljusstöperi är någon bana för Tova har hon inte riktigt fått kläm på än. Först väntar tre gymnasieår efter de två sista åren på högstadiet.

– Jag har inte bestämt vilket gymnasieprogram jag ska gå än. Jag velar ganska mycket fram och tillbaka, så vi får se vad det blir till slut, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om