Nya pedagoger, klasskompisar och lokaler. Landets sex– och sjuåringar träder in i en helt ny värld under nästa vecka och frågetecknen om hur det ska bli är förmodligen många. Att börja skolan är ett stort steg – både för barn och föräldrar. Och det är inget ovanligt att barn känner oro och nervositet, menar psykologen Anders Rönnberg på Barn och ungdomshälsan i Västervik.
– Det viktigaste är att man som förälder bekräftar vad barnet känner och tänker. Ofta handlar oron och rädslan om att barnet inte vet så mycket. Även om man själv inte vet exakt vad som kommer hända kan man prata tillsammans om hur man tror att det kommer att bli.
– Man kan också koppla till barnets tidigare erfaranheter, som att börja förskolan och hur det är där.
Att förbereda med böcker är en bra idé, menar han.
– Man kan till exempel läsa böcker om att börja skolan tillsammans, eller packa ryggsäcken ihop. Det är bra förberedelser.
Men också för en förälder kan det vara stort steg från förskolan till skolan. Då gäller det att i största möjliga mån inte föra över oron till barnet.
– Som vuxen ska man tänka på att inte själv stressa upp sig över skolstarten. Om man gör det ger det signalen till barnet att skolan är något att vara orolig för.