Miljöchefen tonar ner riskerna med vattnet i Storsjö

I fredags upptäcktes det att vattnet i Storsjö var otjänligt, på grund av att det innehöll ett ämne som kan vara farligt att förtära. Kommunens miljöchef tonar nu ner riskerna med vattnet.

Lars Kåremyr säger att man inte ska vara orolig om man druckit vattnet. Det rör sig om låga halter av "Tri", under en begränsad tid.

Lars Kåremyr säger att man inte ska vara orolig om man druckit vattnet. Det rör sig om låga halter av "Tri", under en begränsad tid.

Foto: Kollage arkivbilder

Storsjö2022-10-04 21:00

Lars Kåremyr berättar att det svenska gränsvärdet för trikloretylen (Tri), som är medlet det handlar om, dras vid 10 mikrogram per liter vatten. 

I Storsjös vattentäckt upptäckte man strax under 20 mikrogram per liter i vattnet.

– Man kan nämna att Världshälsoorganisationen (WHO) har ett provisoriskt gränsvärde som ligger på 20 mikrogram så det här är ingen alarmerande halt, konstaterar han.

Sedan 1996 är trikloretylen förbjudet och kräver dispens för att användas. Medlet anses vara cancerframkallande.

Bör de boende i Storsjö som druckit vattnet vara oroliga för sin hälsa?

– Nej, det tycker inte jag att man behöver vara. Det är låga halter, även om det är över gränsvärdet. Man ska inte behöva dricka vatten med det här ämnet i, men det är ingen fara om man har gjort det ett tag.

Tror ni att det är en gammal eller ny "synd"?

– De föroreningar vi har är gamla synder. Är det nytt skulle det behöva vara något i stil med att någon haft en dunk ståendes i källaren, och sedan slagit ut den i skogen. Men det finns inget som talar för att det skulle vara så.

Det finns gamla industrier i Storsjö, som bland annat haft metallbearbetning och träindustri...

– Ja, precis, och så finns det en gammal bensinmack, en träindustri, ett gammalt tegelbruk bland annat men ingen av dem är uppenbara användare av det här ämnet. 

– I första hand har det varit ett avfettningsmedel i metallindustrin och tvättmedel i kemtvättar.

Lars Kåremyr berättar att medlet var väldigt vanligt under 1960-talet och fram över 1980-talet. Men det användes längre in på 1900-talet än så.

– När det begav sig var det här bulkkemikalier som användes i jättestor omfattning. Det hanterades i stor mängd.

När man backat och tittat på vattenanalyserna från tidigare år visar det sig att man inte funnit spår av ämnet innan.

Hur går ni vidare nu?

– Vi kommer att följa halterna i brunnen och ser vart det tar vägen, det skulle kunna vara tillfälligt. Vi kommer inte agera för att hitta källan. Skulle det öka får vi revidera det.

Men Lars Kåremyr uppmanar till att man hör av sig, om man vet något om eventuella utsläpp.

– Vet man om att det förr har använts Tri där på något sätt får man gärna höra av sig till oss. Förr var det inte på något sätt brottsligt, utan det var så man jobbade då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!