Hon säljer varmblod för rekordpriser

Under en stor gammal ek vilar tre trötta fölungar tätt intill sina mammor i skuggan. Det har varit en riktigt het dag och när solen börjar sjunka är det dags för kvällsbus. Att de är resultatet av genomtänkt avel har de självklart inte en aning om.

Solskydd. Under eken söker ston och föl skydd från sol och insekter.

Solskydd. Under eken söker ston och föl skydd från sol och insekter.

Foto: Maria Björkenborn

Stora Björka2016-07-30 20:00

När matte Angelica Karlsson, på gården Hagen i Stora Björka, kliver in mellan stängseltrådarna blir fölen genast nyfikna och kommer smygande. De vet att det är dags för gos och kli. Angelica bedriver avel av Svensk varmblodig häst och lägger stor vikt vid att få fram sunda, välbyggda gångartshästar med bra psyke. Att hennes avelsstrategi har varit framgångsrik råder det inget tvivel om. Flera år har hon fått pris för bästa avelssto, och även för bästa föl, på ridsportgalan i Linköping. I fjol sålde hon en av de tre dyraste fölen på elitauktion på Flyinge, till ett stort avelsstall i Danmark.

– Målet är ju hela tiden att få fram bättre och bättre hästar. Varje avkomma ska bli bättre än sina föräldrar, förklarar Angelica, som är kräsen med vilka hästar hon vill använda i verksamheten.

Svenska hästar ligger bra till i världsrankingen och i Sverige har vi en oslagbar miljö att föda upp dem i, menar hon. Sambon Mikael Jonsson, som alltid finns i bakgrunden och förefaller mer engagerad i aveln och hästarna än vad han vill tillstå, fyller i:

­– Vi har kuperade hagar med skog, vall, berg och sten. Det ger starka djur.

Angelica berättar att det i Holland, till exempel, är vanligt att hästar föds upp i stora hallar och enbart går på platt mark.

– Det finns studier som visar hur mycket starkare tillväxtzoner och så blir på svenska hästar jämfört med utländska. Vi har ett helt annat fodertänk också, med mycket grovfoder. Det blir sundare hästar av det, tillägger hon.

Intresset för avel kom tidigt till Angelica Karlsson. I tonåren fick hon utställnings- och hingstkataloger av sin kompis pappa, Lennart Ljungstorp, som var premieringsdomare och satt i hingstpremieringsnämnden. Han såg hennes intresse och matade henne med input hela tiden.

­– Jag har alltid varit intresserad av det här, skrattar hon, födde upp guldhamstrar och allt möjligt och sålde till alla kompisar.

I dag finns elva hästar på gården Hagen, som ligger högt och vackert omgivet av betesmark, skog och vall. De är nästan bara ston – några unga och ett par äldre. I princip alla stammar från Angelicas första avelsmärrar Zaida och Jarra, som köptes 1990. I hagen går femte generationen efter dem. Under åren har olika linjer köpts in och testas, en del har sålts vidare och andra blivit kvar. Innan vi skiljs åt berättar Angelica något spännande – att avelsföreningen SWB i norra Kalmar län har ungefär femtio medlemmar och att många topphästar kommer här i från. Det måste vara bevis på att det är ett riktigt bra område att föda upp hästar på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om