Söker äldre för forskningsprojekt

Landstinget i Kalmar län och Linnéuniversitetet ska ta reda på hur det ligger till med D-vitaminbristen i Kalmar län, och vill därför ha tag på 300 friska, frivilliga pensionärer.

Stor studie2014-02-24 06:32

Totalt handlar det om tusen personer som ska undersökas. Av dem är 700 patienter av olika kategorier: 200 som vårdas på länssjukhusets strokeavdelning, 200 som drabbats av en så kallad lågenergifraktur (till exempel höftfraktur), 100 mångbesökspatienter till akuten i Kalmar och 200 boende inom Kalmar kommuns vård- och omsorgsboende.

Utöver dem vill forskningsgruppen ha tag på 300 personer på 75 år och uppåt som själva betraktar sig som friska.

– Vi vill ha en jämn fördelning av män och kvinnor, och då vi vet att det är mer vanligt att kvinnor anmäler sig, vill vi speciellt uppmana också män att anmäla sig, säger Martin Carlsson, forskningsledare för studien, i ett pressmeddelande.

Projektet finaniseras med två miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse. Studien ska pågå i två år för att få med flera årstider och olika solförhållanden, eftersom solen är den viktigaste källan till D-vitamin.

Målet med studien är att kunna ge bra livsstilsråd för att förebygga sjukdomar som beror på D-vitaminbrist, men också att ge svar på vilka riskgrupper som bör ta D-vitamin i förebyggande syfte.

Det är sjuksköterskan Agneta Hallengren på länssjukhuset som man ska vända sig till, om man vill vara med i studien. Tanken är att deltagarna ska åka ner till Kalmar, men Hallengren säger till VT att hon inte är främmande för att själv åka upp till Västervik i stället, om hon får och det går att samla ihop en grupp där.

Den som deltar i studien får en slags resecheck av samma typ som blodgivarna får.

Risk för äldre

Förmågan att omvandla D-vitamin i huden minskar med stigande ålder. Det gör att äldre människor löper ökad risk att få brist på D-vitamin, eftersom de dessutom ofta är inne mer.

Brist på D-vitamin kan bidra till flera sjukdomstillstånd som är extra vanliga hos äldre, exempelvis benskörhet och muskelsvaghet, vilket i sin tur ökar risken för benbrott.

Källa: Landstinget i Kalmar län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om