Med 14 miljoner sålda exemplar är Volkswagen Polo en av världens mest populära bilar. Enbart i Sverige, som inte befolkas av särskilt många småbilsälskande individer, har cirka 100 000 exemplar sålts sedan urpremiären 1975. Just nu ligger bilen på nionde plats i den svenska registreringsstatistiken och med en så framgångsrik spelare på planen ändrar man förstås inte gärna på laguppställningen.
Den nuvarande femte generationen av Polo kom redan 2009 så bilen jag nu rattar har i princip bara förfinats. De yttre förändringarna på den nya modellen syns knappt. Någon ansiktslyftning kan man alltså inte tala om.
När priserna på bensin och diesel är stadigt stigande är förstås snålare motorer viktigare än yttre kosmetika. De uppgraderade Polo-motorerna är i vissa fall 21 procent snålare! Den mest bränsleeffektiva versionen, TDI BlueMotion, nöjer sig nu med 0,31 liter milen. Både bilens diesel- och bensinmotorer är godkända enligt den tuffare EU6-normen.
Bilen jag har valt att testköra är en Polo GT med en 1,2-liters bensinmotor på 110 hästkrafter som vill ha 0,48 liter milen. En liten effektiv maskin som den svenske importören tror ska bli den mest efterfrågade. Småbilsköparna, som vanligtvis kör korta sträckor, är inte lika lockade av diesel som de som väljer större bilar.
Väl bakom ratten ger Polo en känsla av att vara större än den egentligen är. Väldisponerad och väl ljudisolerad inbjuder den till en både tyst och komfortabel färd. I alla fall tills man trycker på "sport"-knappen. När du aktiverar läget "sport select" ställs de elektroniskt styrda stötdämparna i ett hårdare och sportigare läge. Det ger en mer "dynamisk" körning, hävdar Volkswagen. Visst är det så, fast det på bekostnad av komforten. Det blir med ens väldigt kännbart att bilen är försedd med 17-tumshjul och lågprofildäck.
Sport select, som bara går att få till GT-modellen, kostar 3 500 kronor extra och egentligen tycker jag att den känns lite onödig då VW Polo inte är någon uttalad busbil. Skulle jag välja till den skulle det möjligen vara för att den kanske förväntas ingå den dag bilen ska byta ägare.
Dubbelkopplingsväxellådan (DSG) som kostar 14 500 kronor extra är däremot, som jag skrivit många gånger tidigare, värd varenda krona, även om bilen jag nu provkör har en 6-stegad manuell växellåda som fungerar alldeles utmärkt.
Sannolikt kommer Polo att sätta en ny standard i klassen när det gäller utbudet av säkerhetsfunktioner. Multikollisionsbroms ingår i samtliga versioner av nya Polo och är ett system som bromsar bilen automatiskt efter en eventuell kollision och förhindrar att olyckan förvärras. Adaptiv farthållare och automatisk nödbroms i hastigheter upp till 30 kilometer i timmen är standard i de mer välutrustade versionerna samt i Polo GT och TDI BlueMotion.
I höst går det även att beställa Polo med led-strålkastare, ytterligare en ljus idé som nu även förverkligas bland småbilarna.