Många fel på nya bilar

Återkallelser av nya bilar blir allt vanligare. Stenhård konkurrens och avancerad elektronik får branschen att ta genvägar som drabbar konsumenterna.

Laura Benin med hennes Toyota Corolla. Det japanska märket fick dra tillbaka bilar då det upptäcktes att gaspedalen kunde fastna i golvet.

Laura Benin med hennes Toyota Corolla. Det japanska märket fick dra tillbaka bilar då det upptäcktes att gaspedalen kunde fastna i golvet.

Foto: Robert Mecea

Stockholm2015-01-08 14:15

Var och varannan dag hör vi talas om nyupptäckta fel på olika bilmodeller som leder till återkallelser från tillverkarna. Och de blir inte färre. 1998 kallades 55 miljoner bilar in till verkstäderna och 15 år senare, 2013, hela 180 miljoner.

Emellanåt berör samma defekt väldigt många fordon. Som den pågående skandalen med krockkuddarna i miljontals bilar från bland andra Honda, BMW, Toyota och Chrysler. De är tillverkade av underleverantören Takata och anses bland annat kunna orsaka att metallsplitter skjuts ut mot förare och passagerare.

– Återkallelser är något väldigt positivt. Det är en trygghet för kunden att felen rättas till, anser Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

Självfallet är det sunt att defekterna åtgärdas. Som när General Motors nyligen fick byta ut tändningsnyckeln på mängder av fordon. Tändningen kunde plötsligt slås av under färd, en olägenhet som även innebar att både servostyrning och krockkuddar slutade fungera.

Just General Motors satte nyligen ett svårslaget rekord. Under 2014 återkallade företaget nämligen omkring 30 miljoner av sina bilar vilket med råge slog den tidigare värstingen Ford som 1981 fick ta tillbaka 21 miljoner ekipage.

– Det återkallas över hela världen och ingen tillverkare är bättre än någon annan. En återkallelse innebär att man tar problemet på allvar. Den är gratis för kunden och exempelvis programuppdateringar åtgärdas i samband med en vanlig service, säger Bertil Moldén som tycker att återkallelserna borde öka förtroendet för tillverkarna.

Många drabbade bilägare resonerar inte så. Större ingrepp innebär extraresor till och från verkstaden, där bilen dessutom kan få stanna ett tag. Man kan tycka att kärrorna borde fungera som de ska från början.

Men branschen är hårt ekonomiskt pressad. Den måste snabbt få fram nya modeller och arbeta med allt mer avancerad elektronik som kan skapa problem i sig. För att spara pengar delas samma komponenter mellan många tillverkare, vilket ger upphov till gigantiska volymer. Om det är fel på någon detalj drabbas mängder av fordon.

Och något som verkligen har fått fart på återkallelserna Tread Act. Det är en amerikansk lag som sedan år 2000 kräver att tillverkarna själva hittar möjliga brister och omedelbart rapporterar dem till Transportdepartementet. Annars riskerar de hiskeliga böter och kostsamma rättegångar. Tidigare räckte det med att agera när en bilägare anmälde problemet.

Med andra ord lär inte återkallelserna bli färre. Det är bara att lära sig att leva med dem.

Några ökända återkallelser

1965-1969 General Motors: I bilar med V-8:or kunde motorn lossna, vrida sig uppåt och öppna förgasarspjällen – med en okontrollerad acceleration som följd. GM tvingades att ta tillbaka 6,7 miljoner fordon.

1971-1976 Ford Pinto: Det var risk för brand om småbilen Pinto blev påkörd bakifrån. Då kunde nämligen några bultar sticka hål på bensintanken. Ford anklagades för att ha känt till saken utan att göra något.

1978-1986 Audi 5000: Audis 5000-modell kunde plötsligt börja accelerera av sig själv. Det hände när föraren rörde spaken från parkeringsläget på automatlådan. Felet gav Audi dåligt rykte i USA.

1991-2004 Ford: Genom ett fel i farthållaren kunde många bilar börja brinna. Ford Explorer fick öknamnet Ford Exploder. Fabriken fick återkalla nästan 15 miljoner fordon.

2004-2010 Toyota, 2006-2010 Lexus: På både Toyota och systermärket Lexus hände det att gaspedalen fastnade i fullgasläge. Inte alls bra. En ny pedal fick tillverkas och nio miljoner bilar återkallades. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!