Kanske ser huset smutsigt och flagat ut eller så ogillar du de förra ägarnas mintgröna färgval. Skälen att måla om kan vara många. Omkring vart femtonde år är det dags – oavsett om man vill eller inte. Då gäller det att välja färger i tid. Alltför många kommer till färgbutiken med andan i halsen först när byggställningarna har hyrts och målarna är på ingång. Att färgsätta ett hus kräver eftertanke. Frågan är inte bara vad du vill, utan också vad huset önskar.
– Jag tycker att man ska tänka att man har huset till låns. Det är ett ansvar att ta hänsyn till dess historia och bevara den, säger färgsättaren Jenny Grip.
Till skillnad från när man gör saker på insidan kan det vara bra att tänka på grannar och omgivning. Det är mycket möjligt att de kommer att se utsidan oftare än du själv, och färgvalet bör fungera stilmässigt utifrån ett större perspektiv.
Ett tips är att leta inspiration från andra hus i närheten. Titta på sammanhanget och landskapet, finns det någon röd tråd i bebyggelsen? Är det ett egnahemsområde eller främst villor från 1970-talet? Hur ser växtligheten runt omkring ut?
Det är riskabelt att färgsätta hus med inspiration från andra kulturer. Bara för att vita hus med klarblå dörrar är vackra längs havskusten i Grekland, betyder det inte att det ser vackert ut i ditt område. Generellt kan man säga att hus som målas i färger som inte passar stilen kan komma att sticka ut på fel sätt. Ofta är det bästa en fasad som smälter in bra i omgivningarna. Personlighet kan man addera senare, med små saker som är lätta att byta ut. Ju större yta en kulör målas på, desto starkare upplevs den.
– Jag brukar jämföra husfärger med kläder. Säg att man gillar knallrosa. En rosa slips till en grå kostym kan se bra ut. Men en rosa kostym till en grå slips är det färre som skulle ta på sig. Fönsterbågar tål alltså kraftigare kulörer än fasader, säger Jenny Grip.
Det allra bästa är om man kan hitta ett hus i verkligheten som har en färgsättning som man tycker om. Var inte rädd för att härmas, ett område blir bara vackrare om byggnaderna passar varandra, flera hus i samma nyanser gör ofta helheten mer harmonisk.
– Nu har många husägare ett stort intresse för traditionella färgsättningar. Man har intresse för arkitekturen och hur det var tänkt från början, berättar Fredrik Andersson på Måleributiken i Alvik, som ligger i Bromma utanför Stockholm.
De har därför tagit fram en utställning med färgsättningar som funnits i området från 1910-talet och framåt.
Förr fanns få syntetiska pigment i färgerna och de flesta färgpigmenten kom från den omgivande naturen. Det gjorde att de smälte in väl i naturen. Det som var vitt var till exempel inte kritvitt. Inte ens knutarna som såg vita ut var vita. Målarmästarna blandade dessutom ofta lite fasadfärg i fönsterfärgen för att tona ned dem.
– Alla traditionella husfärger har mer svärta i sig än vad man tror. Fråga gemene man vilken nyans som är Falu rödfärg. De allra flesta väljer en alldeles för stark färg. Man måste ställa sig bredvid ett hus och jämföra för att träffa rätt, berättar Fredrik Andersson.
Det är inte bara traditionella hus som passar i traditionella färgsättningar. De fungerar även på nya byggnader, poängterar Jenny Grip.
– Också nya hus bör ju smälta in i omgivningarna, med natur och med övrig bebyggelse. Det är alltid ett tips att titta på beprövade nyanser och kombinationer.