Lösningar för den gröna kolonistugan

Med smarta compact living-lösningar går det att få in en hel del i sin lilla kolonistuga. Vi hälsar på i en som är helt ekologiskt byggd med stor hänsyn till traktens själ.

Sedumtaket blommar under hela säsongen och bidrar på det sättet till den biologiska mångfalden.

Sedumtaket blommar under hela säsongen och bidrar på det sättet till den biologiska mångfalden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholm2014-07-21 09:11

Birgitta Sandström Lagercrantz har just landat i sitt paradis på jorden beläget mitt i den vackraste sommargrönskan på Långholmen i Stockholm. Kolonilotten ligger gömd bakom en liten klippa och nedsänkt i en svacka, som gör att den knappt är synlig från gatan. Det enda man skymtar är sedumtaket som det arkitektritade lilla huset är försett med.

– Jag var tvungen att vänta några år innan jag kunde anlägga taket. Men det fungerar perfekt i den här svackan eftersom det suger åt sig massvis med vatten, framför allt när det kommer störtskurar. Sedan blommar det under hela säsongen, vilket bidrar till den biologiska mångfalden, säger Birgitta Sandström Lagercrantz.

Huset är tio kvadratmeter stort och har formen av en fyrkantig låda. Framtill dominerar de stora fönstren som går att dra isär så att huset får en öppen känsla. När Birgitta lämnar lotten bommar hon igen den med två rejäla trädörrar. På det sättet blir kolonistugan till ett ointagligt fort.

– Jag bor visserligen nära men det är ändå skönt att det går att stänga igen huset. På det sättet är det mindre frestande att försöka ta sig in, säger hon.

Det är den tredje kolonilotten Birgitta odlar på. Senast huserade hon på en som låg på andra sidan klippan, bara ett halvt stenkast bort. Det var en svårodlad lott och Birgitta drömde om en annan plats där hon kunde ta ut svängarna mer när det gäller trädgårdsodlingarna. Nu har hon dessutom fått en svindlande utsikt över vattnet utanför Långholmen.

Det enda som fanns på den nya lotten var ett garage, och ingen hade lov att bygga på marken. Birgitta var en av dem som bidrog till att hon och lottägarna runt omkring fick bygglov till sina små tomter. En byggrupp bildades i föreningen för att husen skulle hålla ihop stilmässigt, färgmässigt och passa in i miljön.

– Vi bjöd in Riksantikvarieämbetet och Stadsmuseet för att få råd om färgval och detaljer. Tanken var att våra hus skulle fungera med byggnaderna som redan finns på Långholmen, säger Birgitta.

För henne var det självklart att ta hjälp av en arkitekt för att rita huset. På det sättet kunde hon skräddarsy kolonistugan efter sina behov.

– Det jag önskade var en rejäl trappa där man kunde sitta och dricka sitt morgonkaffe, fönster i alla väderstreck och att man skulle kunna öppna upp huset helt men stänga igen det totalt när det är dags att åka härifrån.

Även inredningen är noga genomtänkt. Det finns gott om öppna hyllor och krokar på väggarna. De platsbyggda sofforna kan göras om till sängar och slukar dessutom en massa prylar i sina förvaringsutrymmen.

Att miljötänket varit den ständiga följeslagaren i kolonilottsprojektet märks tydligt när Birgitta beskriver hur det hela gick till. Huset är byggt av miljöcertifierat trä. Hon har använt slamfärg och linoljefärg genomgående, både utvändigt och invändigt. Diskbänk, spis och fönster är inköpta på andrahandsmarknaden.

Även sedumtaket är anlagt med tanke på miljön. Förutom att bin och humlor trivs där så isolerar det bra och bidrar till att huset håller en jämn temperatur under hela säsongen. Dessutom är huset konstruerat så att det går att montera ned och ta med sig om hon en dag skulle vilja sätta upp det på en annan plats.

– Att ta hänsyn till platsens själ är viktigt tycker jag. Det är det jag har försökt tänka på både när det gäller kolonistugan och odlingen. Genom att studera hur det ser ut i trakten och vad som redan växer på platsen får man en hint om vad som passar och trivs här, säger Birgitta.

Tänk på detta innan du bygger ett extrahus på tomten, kolonilotten eller lantstället

Matcha husets arkitektur och färgval med bebyggelsen som redan finns på platsen.

Tänk noga igenom hur du vill använda huset. Om du har speciella önskemål kan det vara väl värt pengarna att anlita en arkitekt som skräddarsyr det efter dina önskemål och behov. Eftersom det handlar om ett hus på maximalt 25 kvadratmeter blir inte kostnaden så stor.

Ta hänsyn till platsens karaktär. På det sättet undviker du att miljöer som är värdefulla ur ett kulturhistoriskt perspektiv kommer till skada.

Invig dina grannar i planerna så att det inte blir onödiga konflikter. Om ni är flera på ett litet område som tänkt uppföra hus, sätt samman gemensamma regler för hur de ska se ut.

Ta reda på exakt vilka regler som gäller innan du sätter igång. Även om du inte behöver bygglov finns andra krav som måste uppfyllas beroende på hur extrahuset ska användas. Genom att ta reda på vad som gäller riskerar man inte att huset behöver rivas om kraven inte uppfyllts.

Det finns en mängd färdiga byggsatser på marknaden. Den största fördelen med ett prefabricerat hus är att det går snabbare att uppföra det och att det är enklare att montera. Nackdelen är att det inte går att specialanpassa huset. Dessutom kan det vara svårt att flytta om man skulle ha sådana behov i framtiden. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!