Ettusenett, ettusentvå, ettusentre. Räknar du också säkerhetsavståndet till framförvarande bil? Det är inte bara hastigheten som avgör bromssträckan. Den påverkas också av väglag, sikt, däck och tyngd på bilen och är ibland mycket längre än den så kallade tresekundersregeln.
Det förklarar Ramona Karlsson, rallyförare som sadlat om till rallycross och satsar på en internationell karriär. Hon har lång erfarenhet av att köra fort på olika sorters underlag.
– Vill du bli en bättre bilförare är det träning som gäller. Ju mer rutin och vana du har, desto säkrare blir du, säger hon.
Då spelar inte heller åldern så stor roll. Du kan ha passerat pensionsåldern med råge och ändå köra bättre än en yngre förare. Övning ger färdighet.
– Jag arbetar med förarutbildningar och det går att bli mycket säkrare efter bara en dags träning. Det är ofta företag som bekostar utbildningen för sina anställda, men jag tycker fler borde få samma chans att träna. Inte minst när det gäller vinterkörning, säger Ramona Karlsson.
Halkutbildning är ett måste för att ta körkort, men efter det krävs ingen uppfräschning av kunskaperna.
– Det borde vara obligatoriskt på våra breddgrader, tycker Ramona Karlsson.
Vad ska man då tänka på i vinterhalkan? Först och främst att du sitter rätt. Håll händerna kvart i tre på ratten, och sitt med lagom avstånd till ratt och pedaler. Benen och armarna ska inte vara helt raka när de sträcks ut, men man bör inte heller hamna för nära ratten. Då får man kraft att bromsa och bättre kontroll på styrningen, och bra avstånd vid en eventuell kollision.
– Det är också viktigt att ha koll på bilens säkerhetssystem. Både antisladd och låsningsfria bromsar, ABS, är fantastiska hjälpmedel. Men du måste visa bilen vad du vill för att systemen ska fungera.
Lär dig att bromsa, i torrt och halt väglag. ABS-bromsar är låsningsfria och nyper stötvis. Det låter knackigt och den ovane släpper i värsta fall bromsen. Men det gäller att bromsa max med ABS, om du verkligen vill få stopp på bilen när det är halt.
– Gör det till en god vana att provbromsa om du är osäker på fästet, så du känner väglaget. Testa när det är fritt bakom dig. Tänk även på att förhållandena på vägen kan förändras, säger Ramona Karlsson.
När ska man inte ge sig ut i trafiken?
– Har du friktionsdäck utan dubbar rekommenderar jag inte att köra på vägar med mycket is. Där är dubbdäck oslagbara. Friktionsdäck fungerar däremot bra i slask och snö. Känner du dig överhuvudtaget osäker, stanna hemma eller åk kollektivt.