Inred modigt med grafiska mönster

Tydliga förenklade former, klara färger, kontraster och bokstäver. Grafiska mönster tillför attityd och personlighet till inredningen. Vi möter tre designers som arbetar med grafiska uttryck på olika sätt.

Pasteller och grafiska mönster var vanligt på 1950-talet. Matta designad av Lina Johansson.

Pasteller och grafiska mönster var vanligt på 1950-talet. Matta designad av Lina Johansson.

Foto: Lina Johansson

Stockholm2014-03-04 08:32

Inredningsmagasinen svämmar över av grafiska mönster på textilier, tapeter och andra inredningsdetaljer. Trendexperter talar om den grafiska trenden, men struktur och förenklade mönsterkonstruktioner är något som inspirerat formgivare i alla tider.

Designern Jenny Wallmark tänker aldrig på att hon arbetar med trendiga mönster.

– Jag inspireras av struktur, som till exempel finns på kartor. Förenklade bilder av gator, torg och järnvägar bildar speciella mönster som är spännande.

Jenny Wallmark försöker inte efterlikna något exakt utan gör egna tolkningar av verkligheten med sina fantasifulla bilder.

– Jag utgår ofta från att jag gör affischer. Sedan kan det bli något annat i slutändan.

Svart och vitt är ofta de första färgerna man tänker på när det talas om grafiska mönster. Formgivaren Erika Tubbin arbetar nästan bara med svart, vitt och grått.

– Jag gillar det grafiska uttrycket, det som man tänker sig är rent, avskalat, stramt och enkelt. När jag bara arbetar med svart och vitt tänker jag mer på själva mönstret och det gillar jag. Det blir något annat än när man adderar färg.

Trassliga streck i oregelbundna vinklar är något av Erikas signum. Gärna i kombination med fotografier med grova raster som gör att detaljerna försvinner.

Trots att hon tycker om mönster vill hon inte inreda med dem överallt eftersom de kan ta över inredningen. Erika Tubbin tycker snarare att mönstren är bra att använda som stilmarkörer.

– Enkel och enfärgad inredning är en bra bas, men det blir tråkigt om man inte tillför något mer. Mönster är jättebra för att signalera stil och personlighet. Grafiska mönster gör ofta hemmet lite tuffare tycker jag, säger Erika Tubbin.

Grundformer, som randigt, prickigt eller rutigt, är grundpelare i många grafiska mönster och vissa formgivare väljer att främst arbeta med dem.

– Det går att skapa så olika utseenden trots att man bara använder rena grundformer. Det blir starka uttryck med små medel, beskriver formgivaren Lina Johansson.

Lina Johansson har inspirerats mycket av svensk art deco och 1950-talets pasteller. Hon tycker inte att man måste bestämma sig för en stil eller begränsa sig när det gäller antalet mönster i inredningen.

– Jag tycker ofta att det går att ösa på med olika grafiska mönster utan att det tar ut varandra, säger hon.

Så får du en grafisk stil hemma

Ha gärna en bas med svart, vitt och eventuellt grått.

Det kan räcka med en grafiskt tydlig pryl för att ge en grafisk stil i ett annars enkelt inrett rum. Till exempel en stor randig eller prickig matta.

Förstora typsnitt och sätt upp på väggen. Gärna ord och visdomsord med lite mer attityd än uttjatade "carpe diem". Varför inte något humoristiskt?

Organiska och romantiska mönster är motpoler till de grafiska så rensa bort dessa om du vill ha en ren grafisk stil.

Skippa krimskramset!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!