Jenny Martinsson är marknadsförare och driver inredningsbloggen Hemtrender:
– Vi går mot mörkare färger generellt i inredningsvärlden och ett kapitel i den trenden är den svarta dukningstrenden som Rörstrand och Royal Copenhagen bidragit till med sitt mörka porslin och Gense med sina svarta bestick Dorotea.
En fördel med den svarta trenden är att det framhäver metaller – en annan stark inredningstrend – desto bättre. Även här tycker Jenny Martinsson att det är dags att tänka nytt:
– Tänk utanför silverboxen! Gense har till exempel nyligen lanserat sina Fuga-bestick även i en roséfärg och det finns många versioner i mässing. Jag tycker att det är roligt att vi börjar experimentera lite och utmanar de traditionella dukningarna, säger Jenny Martinsson.
Hon menar att det dukade bordet är extra viktigt just nu. Det ligger i tiden att samla vänner och familj hemma för att umgås, snarare än att ses ute. I lite oroliga tider blir hemmet vår borg och då är det inte bara maten som står för upplevelsen.
– Att bjuda till middag, och speciellt vid nyår, innebär mer än att lista ut vad som ska stå på menyn. Dukningen är definitivt en del av upplevelsen. Tänk gärna på helheten och ha ett genomgående tema, det kan vara något så enkelt som färgen svart. Svarta inbjudningskort och placeringskort med guldtext, svarta ballonger, svarta servetter och klädkod svart till exempel, säger Jenny Martinsson.
Metalliska detaljer som hemmagjorda girlanger med utskurna stjärnor eller slingor i guldmetall från julpyntslådan ger bordet festkänsla. Känns det lite för vågat med svart går det lika bra med mörkare nyanser av andra färger – grått, lila, mörkrött, stormblått och mörkgrönt till exempel. Typiska nyårsdetaljer som tomma ostronskal sätter stämningen, och de mörka färgerna kan sedan återkomma i dekorationerna. Jenny Martinsson tipsar:
– Ett fint knep är att dekorera med grönsaker – att lägga ett lila kålblad mellan tallrik och assiett och att lägga ut rödkål, aubergine, fikon och andra mörka frukter och grönsaker som dekorationer på bordet. Mycket mörkt och murrigt!
Sedan kan man ställa ut tända ljus i udda ljusstakar här och var i mixen. Att det är genomtänkt är viktigt, men inte att resultatet blir perfekt.
– Det viktiga är att man ansträngt sig, då kommer gästerna att känna sig än mer välkomna. När sedan allt är klart och middagen väl är i ugnen är det bara att korka upp första flaskan bubbel – gott nytt år!