Politikerna vill ha citybad

Förslaget på hur området från Kulbacken till Lilla Strömmen skulle kunna se ut fick beröm av politikerna. Men kommunstyrelsen vill ha mer: Man vill att ett citybad utreds.

Soldäck. Så här tänker sig tjänstemännen soldäcket vid ruinen. Politikerna vill att man undersöker möjligheterna till ett citybad vid platsen.

Soldäck. Så här tänker sig tjänstemännen soldäcket vid ruinen. Politikerna vill att man undersöker möjligheterna till ett citybad vid platsen.

Foto: Skiss: Sofia Hjertqvist

Stadsmiljö2015-09-29 17:44

Tidigare i somras visade VT det gestaltningsförslag som arbetats fram under ledning av planarkitekten Sofia Hjertqvist för det sjönära området i Västerviks centrum. Frågan har blivit högaktuell i och med byggnationen på Slottsholmen, men syftet var att ta ett helhetsgrepp på ett betydligt större område.

Det innehöll bland annat en ny gångbana till Slottsholmen, en "lekfull plats" vid gamla varmbadhuset och ett stort soldäck på den västra sidan av slottsruinen.

Inte minst skisserna som visade hur idéerna skulle kunna te sig på plats imponerade på politikerna:

– När man vet hur det ser ut i dag, så var det fantastiskt att se hur det skulle kunna se ut, säger Jon Sjölander (M).

Det hindrade inte moderaterna från att lägga ett motförslag.

– Vi vill gärna se ett citybad, säger Jon Sjölander.

Med en enkel skiss har de framförallt siktat in sig på soldäcket.

– Vi vill inte att det bara ska bli några parkbänkar, säger Sjölander.

I deras skiss finns en rad attraktioner: Bland annat en barnbassäng nedsänkt i däcket, ett kafé och båtplatser. Över vattnet går en gångbro till Lögarbergen.

Förslaget väckte gillande från de övriga politikerna, och beslutet blev att tjänstemännen i det fortsatta arbetet ska undersöka möjligheterna till ett centrumnära bad och några centrala båtplatser.

Ytterligare en detalj väckte debatt bland politikerna. Vänsterpartisten Mariann Gustafsson vände sig mot att träd ska avverkas framför slottsruinen. Utöver den estetiska aspekten finns det en praktisk fråga som måste lösas om träden ska få vara kvar: Rötterna är på väg att tränga upp i ruinen.

Till sist återstår en viktig detalj: Pengarna. Två miljoner finns öronmärkta för projektet under 2015, och ytterligare 6 miljoner kronor 2016. Det kommer inte att räcka långt. En tidig uppskattning av vad det skulle kosta att förverkliga de idéer som finns i tjänstemannaförslaget ligger på 28 miljoner kronor. Tjänstemännen föreslår att man sätter målet att alla idéer som rör Slottsholmen skulle göras så att de är färdiga inför våren/sommaren 2017 – det vill säga samtidigt som den nya byggnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om