Några hundra människor hade slutit upp för att manifestera att Västerviksbor vill välkomna de som flyr krig och elände till Sverige. Kommunfullmäktiges ordförande Dan Nilsson (S) hälsade deltagarna välkomna och uppmanade alla att skänka pengar till de frivilligorganisationer som samlade in pengar i samband med manifestationen. En uppmaning som hörsammades.
– Under mina år i Röda Korset har jag aldrig varit med om att människor varit så generösa som i dag. Jag har fått tömma min bössa flera gånger, säger Ulla Kind.
Under manifestationen uppträdde Mats Molin och Micke Lång genom att spela och sjunga sånger med passande budskap för dagen. När Mats Molin spelade "I natt jag drömde" valde många av manifestationens deltagare att sjunga med. Micke Lång ackompanjerades av Mohammed Diab på saxofon. Han kom till Sverige från Syrien för 14 månader sedan. I ett kort tal på svenska berättade han om sin kärlek till Sverige och att han hoppas på fred och frihet i världen.
Folkpartisten Nina Grip talade om svårigheten för svenskar att greppa det som nu händer vid Europas gränser då Sverige levt i fredstillstånd i flera hundra år.
– Jag blir rörd när jag får höra historier om barn i min dotters ålder som flytt genom Europa alldeles själva.
Även Jon Sjölander (M) välkomnade flyktingar till Sverige och han pratade om vilka möjligheter en kommun som Västervik egentligen har när stora mängder med asylsökande kommer.
– I Västervik har vi alla möjligheter att hjälpa till. Det är inte svårt att integrera sju personer på tusen invånare. Inte alls.
Som avslutning hade manifestationen bjudit in Håkan Juholt från Oskarshamn.
– Jag är väldigt imponerad av vad som händer i Västervik. Dels med modellen för asylmottagande och den här sortens samlingar, säger han.
Tidigare under dagen hade Håkan Juholt besökt Hjorted för att inviga ett museum med namnet Kichisaga. Namnet anspelar på den plats Kristina och Karl-Oskar slår sig ner på när de i Wilhelm Mobergs roman utvandrar till Nordamerika.
– Det är intressant att vända på perspektiven. Vi utvandrade då och de som kommer i dag är invandrare, säger Håkan Juholt till VT.
I talet pratade Håkan Juholt om det viktiga i att vara en medmänniska. Han menade också att det som händer i Syrien är ociviliserat och att Ungern borde minnas sin egen situation när tusentals flydde landet under 1950-talet.
– Skäms Ungern för att ni inte kan bete er på ett civiliserat sätt.