Lagen säger att "ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till" och att den som skräpar ner, mer eller mindre, med avsikt kan tvingas till både böter och fängelsestraff. Trots det har lagen om nedskräpning inte börjat fungera. Under 2011 skrevs det ut sju böter i länet och tre år senare var antalet nere på tre.
– Det är tydligt att skräpboten inte fungerar, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Hon menar att eftersom polisen inte använder boten när någon skräpar ner så innebär det i längden att lagen blir tandlös.
– Det blir okej att bryta mot lagen när poliser ser mellan fingrarna, säger Johanna Ragnartz.
I Sverige är det främst tobaksrelaterade sopor som står för nedskräpningen. 80 procent av allt skräp i offentliga miljöer kommer ifrån kategorin. I cigarettfiltret fastnar farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen. Bland de giftiga ämnena finns kadmium som även finns i batterier. Sammanlagt slänger svenska rökare en miljard fimpar på marken som sedan måste saneras varje år.
Håll Sverige Rent är tycker att det är anmärkningsvärt att böterna minskar samtidigt som nedskräpningen ökar.
– Boten borde förvandlas till en nedskräpningsavgift som kommunerna tar hand om. Eftersom kommunerna har ansvar för och bekostar renhållningen har de starka incitament att ta ut sådana avgifter säger Johanna Ragnartz.