Att ta emot avfall från utlandet har blivit en ny intäktskälla för Lucernahamnen – som sedan tidigare dras med ekonomiska problem. Hamnen är en mellanstation för soporna, som transporteras vidare till värmeverk i regionen.
Men turistföretagare och närboende har inte varit glada över de stora, vita balarna som legat strax intill vattnet och ibland spritt en ovälkommen lukt över området. Personal och gäster på Gläntan, Svenska kyrkans sommarkafé på andra sidan vattnet, märkte av lukten direkt när säsongen startade den 1 juli.
– Det luktade som på soptippen. Det var inte så trevligt för gästerna att sitta och dricka och kaffe och äta våfflor när det luktar skit, säger Roger Appelqvist, som leder Gläntans verksamhet tillsammans med Gun-Britt Mattsson.
Miljö- och byggnadsnämnden har fått in ett 15-tal klagomål – och väljer nu att stoppa sophanteringen.
– Vi har varit ute och luktat, och ibland känner vi bara stråk av lukt som försvinner, men ibland är innebär det en olägenhet, säger Sebastian Stalgrim, miljöskyddsinspektör.
VLI, som driver hamnen, har testat att plasta in soporna på olika sätt för att slippa lukt. Men än så länge anser sig inte miljö- och byggnadskontoret kunna lita på att problemen försvunnit vid nästa sopleverans.
– Det ska ligga sopor där fram till den 24 juli vecka 30. Det som ligger där kommer sedan att transporteras bort. De hade tänkt sig en till leverans till vecka 30 och 32, men vi tycker inte att de kan garantera att det inte blir någon olägenhet, säger Sebastian Stalgrim.
Hur det blir med kommande sopleveranser är oklart, men kommunen har en fortsatt dialog med VLI.
– Vi vill ge en frist till de boende. De ska inte behöva ha det så här under sommarveckorna.
Några formella beslut är inte fattade, men Carl-Johan Carlstedt, hamnchef, förklarar att han kommer att följa kommunens direktiv.
– Det är spelets regler. I övrigt har jag inga kommentarer.
Hur kommer det här att påverka hamnens ekonomi?
– Det är inte positivt, det förstår ju alla. Vi får försöka hitta på andra grejer, och ser fram emot hösten.
Hur stor del av hamnens omsättning som i dag kommer från sophanteringen vill han inte berätta.
Det stora problemet, enligt Carl-Johan Carlstedt, är att logistikkedjan kring sophanteringen – som är en ung bransch – ännu inte hittat något lämpligt emballage för soporna.