Det handlar om att sprida kunskap och på så sätt kanske också avdramatisera sömn och sömnproblem. Karolina Stenudd, psykolog på Esplanaden, är den som kommer att hålla i de öppna föreläsningarna om sömnsvårigheter. Ett relativt vanligt tillstånd som inte behöver vara kopplat till annan problematik.
– En tredjedel av alla drabbas någon gång av sömnproblem och insomni, det behöver inte komma i samband med till exempel ångest eller depression, säger hon.
Hon berättar att många är stressade, och blir stressade av just saker som rör sin sömn.
– Man blir stressad av att man inte somnar tillräckligt fort, att man tror att man inte fått den sömn man behöver. Man blir oroad över att man inte ska kunna jobba som vanligt.
Karolina Stenudd berättar att det är vanligt att man, om man har sömnproblem, tar till ganska kontraproduktiva metoder, tillexempel genom "tar igen" förlorad sömn med en tupplur på dagen eller dricker stora mängder kaffe. Något som faktiskt kan förvärra situationen.
Samtidigt finns många myter om sömn i samhället. Att man inte kommer att kunna prestera om man får mindre än åtta timmars sömn är ett exempel.
– Det stämmer inte. Sömn är individuellt, alla behöver inte åtta timmar, en del behöver mer, andra mindre.
Sättet vi förhåller oss till våra sömnsvårigheter kan avgöra hur de påverkar oss, menar Karolina Stenudd. För vissa är det en del av en allvarligare problematik, men de allra flesta hänger upp sig på idéer om hur sömnen borde vara och fokuserar på att den inte fungerar som den "ska".
Grundidén med föreläsningarna är att alla som är listade på Esplanaden ska kunna komma och lära sig mer, för att förebygga att exempelvis tillfällig insomni blir ett större problem.
– Med kunskap följer också en trygghet. Kunskap tar kål på stressande myter om hur det "ska" vara. Vi kan ge verktyg så att man kan hantera normala sömnsvårigheter, och informera.
Föreläsningarna hålls den 11 september och 30 oktober.