– Vi har en vision att ingen ska skadas eller dö i olyckor. Därför åker vi runt och informerar människor om sommarfaror, säger Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västervik
En av de vanligaste olyckor är att människor skadar sig i samband med att de grillar. Många bränner sig på grund av att de springer på en grill eller eldar med fel vätska.
– Spritkök är också en stor brandfara. Människor tror inte att det brinner och häller på mer sprit. Sedan smäller det, säger Melker Engström, ambulanschef.
Några tips för att undvika brännskador är att kontrollera om det råder eldningsförbud, att marken inte är för torr och att tänka på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder.
– Om du blir bränd är det en vanlig myt att du ska skölja av skadan med iskallt vatten. Men det gör att den brända personen inte klarar av att stå kvar särskilt länge. Det är därför bättre att skölja av i tjugo minuter med en vanlig duschtemperatur. Det är avsköljningseffekten som lindrar skadan, säger Melker Engström.
Varje år drunknar 100 personer i Sverige, tio av dem är barn.
– Det är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan åldrarna ett till sex. Och det sker ofta i deras eget närområde där föräldrarna känner sig trygga, som i en pool eller ett badkar, säger Joakim Jansson.
För att förebygga drunkning är det viktigt att tömma till exempel plaskdammar och att tänka på att flytredskap som luftmadrasser inte är säkerhetsprodukter.
– Det är även viktigt att tänka på att barn drunknar tyst. De behöver all sin energi för att hålla sig över ytan och har inte kapaciteten till att även skrika, säger Melker Engström.
Alkohol är en av de största bovarna i olyckor. Till exempel har 65 procent av alla män och 40 procent av alla kvinnor som drunknat, alkohol i blodet. För att skydda sina barn är det därför viktigt att inte köpa ut alkohol till dem, ta reda på vad ditt barn ska göra på kvällen och besök gärna festen.
– Det handlar inte om att snoka, utan att som förälder vara intresserad av att barnet kommer hem säkert, säger Joakim Jansson.
Ungdomar festar sällan ensamma och kompisarna är en viktig livlina om något går fel.
– Det är viktigt att våga be om hjälp. Vi är inte arga för att ni dricker. Hör av er om ni är oroliga för er kompis, säger Melker Engström.
Om du vill hjälpa räddningstjänsten under den hektiska sommaren ska du överväga om du verkligen behöver ambulans vid ett akut tillfälle, eller om du kan ta dig in till sjukhuset på annat vis.