Varslet lindrigare än befarat - så många tvingas gå

När förhandlingarna avslutades på fredagen står det klart att totalt 138 personer tvingas lämna fabriken, vilket innebär att cirka 60 färre än befarat tvingas gå. "Det har varit väldigt bra samförstånd mellan alla parter."

Under fredagen avslutades varselförhandlingarna på Ljunghälls.

Under fredagen avslutades varselförhandlingarna på Ljunghälls.

Foto: Sofie Olsson

Södra Vi2020-05-08 15:34

Det säger Olle Björk, VD för Ljunghälls. 

200 tjänster varslades innan förhandlingarna inleddes. På fredagen meddelas att totalt 138 tjänster ska bort, 112 av dessa är på kollektivsidan, och 26 på tjänstemannasidan. Det innebär att 62 tjänster räddas kvar. Totalt kommer Ljunghäll att ha strax under 400 anställda. 

Hur kommer det sig att varslet blev mindre?

– Vi har varslat på en nivå som täcker ett värstafall, nu går vi in och täcker ett fall som fortfarande är ganska dåligt, vi har tagit höjd för att det här ska räcka. Sen går det lite tid hela tiden och vi ser framåt vad som händer. Det är fortfarande svårt att avgöra var det ska landa. Men vi tror att det ska gå. Blir det värre än så här ska vi försöka ta till andra åtgärder. Vi tror inte det är någon bra ide att göra företaget mindre så vi kommer under något som kan kallas för en kritisk storlek, säger Olle Björk. 

Eva Kindstrand är ordförande för metallklubben på Ljunghäll hon säger att det varit en tuff tid.

– Det positiva i allt elände är ju att inte så många som befarat behöver gå. För vår del rör det sig om 112 tjänster. Men det har varit en riktigt tuff vecka för alla inblandade. Men vi har haft ett bra förhandlingsklimat och bra ton och vi har hela tiden varit överens om att avsluta förhandlingen så fort som möjligt för att inte förlänga ovissheten, så trots att det inför en helg har alla medarbetare fått beskedet nu, säger hon.

Hur togs det emot hos de som tvingas lämna jobbet?

– Det är tårar och ont i magen. En del var förbereda, andra inte lika mycket. Sen finns det skuldkänslor hos de som får vara kvar också, säger hon.

Facket jobbar nu med stöd och hjälp med praktiska delar. De första lämnar jobben om en månad övriga runt semestern.

– Vi har en mycket bra kamratanda och vi ska klara det här tillsammans. Vi känner att empatin har vuxit även där den kanske inte varit så tydlig tidigare, säger Eva Kindstrand

De drygt 400 som nu blir kvar på fabriken ser framåt.

– Vi ska stå på tå och ta emot våra gamla arbetskamrater när de kommer tillbaka igen när allt det här är över och det vänder uppåt. För jag tror att de allra flesta vill komma tillbaka, det finns ingen bitterhet eller något sånt över varför det här sker, säger hon.

Eva Kindstrand är ordförande för metallklubben och ser de 60-talet räddade jobben som något positivt i allt elände.
Eva Kindstrand är ordförande för metallklubben och ser de 60-talet räddade jobben som något positivt i allt elände.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!