Facket om varslet: "Det bara snurrar i huvudet nu"

På måndagen kom beskedet att Ljunghälls i Södra Vi varslar 200 av sina anställda till följd av corona-krisen. Varslet i sig var ingen överraskning för facket. Men storleken var större än befarat.

Södra Vi 5 maj 2020 09:51

På fabriken arbetar i dagsläget 530 anställda. Under måndagskvällen kom beskedet att förhandlingar rörande varsel av 200 anställda inletts.

– Det bara snurrar i huvudet nu. Vi försöker sortera ut allting. Vi har ju tänkt tankarna att det kommer bli varsel men inte så här många, säger Eva Kindstrand, klubbordförande för IF Metall. 

Personalen på Ljunghälls har varit korttidspermitterade till 60 procent sedan den 23 mars. 

– Förhoppningen var att det skulle räcka till och det finns ju fler steg i det också. Men det är ju det här som man tycker krävs, säger hon.

Hade ni från fackets sida önskat att man hade gått längre i permitteringarna innan man lägger ett så stort varsel?

– Det har vi ju pratat om såklart, men när man ser vad kunderna tänker ta ut framöver så inser ju vi också att det inte räcker med det. Det är ju en sådan stor osäkerhet över hela världen som inte liknar något annat. 

 

Enligt Eva Kindstrand är stämningen bland de anställda tung efter beskedet.

– Det finns ju en förståelse givetvis och det är många som har misstänkt det. Men det är ju tufft, det är hängande huvuden här inne idag. Man kämpar på och hoppas att det ska bli färdigt så fort som möjligt för att gå i den här ovissheten är jobbigt för alla. Alla tycker det är jobbigt på olika vis. 

Förloppet har gått snabbt. Snabba beslut har gett stora konsekvenser. 

– Det har gått jättefort, men det är klart att kunderna nollade i princip på en gång när man såg att det här kommer inte bli något bra. Vi har haft några små glädjeämnen där kunder sagt att nästa vecka vill vi ha ett antal tusen. Sen har det bara gått till slutet på veckan så vill de inte ha det, säger Kindstrand. 

Ser du något ljus i tunneln?

– Det är klart att det finns ljus i tunneln. Men bästa tänkbara scenario är att man har lite fel i sina prognoser och att det inte blir så illa som man tänkt och att det finns ett ljus. Vi hoppas verkligen att framme i höst så kanske man törs att gasa lite. Det värsta tänkbara är att det tar ett par år. Men det är svårt, det är ju en pandemi som styr och inte en konjunktur som vi är vana vid vart tionde år. 

VD Olle Björk tycker att förhandlingarna går bra.

– De hålls i en väldigt god samförståndsanda tycker jag.

Kan du säga något om hur lång processen ser ut att bli?

– Nej, den är inte klar men det går bra. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa