Vandaler härjade i Walles bigård

För andra gången på kort tid har biodlaren Walle Johansson i Hjorted utsatts för vandalisering av sina bikupor i Falsterbo.

12 maj 2016 18:10

När Walle Johansson kom till bigården låg bikupor omkullvälta på marken och bina surrade oroligt omkring dem.

För många år sedan var han med om att ungdomar sparkade omkull bikupor för honom, men den här gången är det någon som har backat på bikuporna med en bil. En käpp låg kvar på marken. Walle tror att de har haft den för att slå på bikuporna med.

– Det är synd om bina som jobbar så hårt för naturens bästa, säger han.

Walle har varit biodlare i många år och har, tillsammans med övriga familjemedlemmar, drygt 70 bikupor, uppställda på olika ställen, inte bara här i kommunen. Bigården i Falsterbo ligger lite avsides, vilket antagligen har lockat vandalerna. Samtidigt tycker han att det vore synd att flytta kuporna därifrån.

– Det är ett bra ställe, som ger mycket honung. Det finns mycket ljung där.

När kuporna välts omkull på det här viset, riskerar drottningen att klämmas ihjäl, och då kan hela bisamhället i värsta fall gå under.

Om ingången till kupan dessutom hamnar mot marken, kan bina svälta ihjäl. Det kan också vara farligt för vandalen själv, eftersom bina blir aggressiva och då kan stickas.

Han har funderat på att polisanmäla händelsen, men säger att han inte vet om det är någon idé. Däremot hoppas han att den som gör såhär, får sig en tankeställare.

– Det är brist på bin i naturen, så man ska vara rädd om de biodlare som finns. Jag tror att gemene man i dag tycker om bin och vet vilken nytta de gör. Skördarna ökar, när det finns bin, och bären blir fler och större.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!