Hittills i år har tio fall av tarmsmittan Ehec rapporterats i Kalmar län varav ett är från Västervik. Jämfört med ifjol är antalet smittade något färre, men eftersom det främst är under sommarmånaderna som smittan sprids, finns det saker att tänka på, berättar smittskyddsläkaren Per-Åke Janheimer.
– Det är särskilt viktigt att tvätta händerna efter att man varit i kontakt med nötkreatur. Smittan kan också spridas vid strandkanter om kor vistats där. Barn ska vara särskilt försiktiga eftersom de drabbas hårdare av bakterien, säger han.
Ehec-bakterien genererar ett gift som kan orsaka magsjuka och, i värsta fall, livshotande tillstånd. Förutom efter direktkontakt med nötkreatur kan bakterien spridas via livsmedel, som köttfärs, korv, opastöriserade mejeriprodukter och otvättade frukter och grönsaker.
– Men det är ovanligt med epidemier via livsmedel. Det har hänt i andra länder att grönsaker vattnats med orent, smittat vatten, men inte i Sverige, säger Per-Åke Janheimer.