Smultronboda säljer på Skansen

Smultronboda fårgård, utanför Edsbruk, har som enda matproducent fått uppdraget att sälja småländsk mat när Skansen i Stockholm på lördag firar "Emil 50 år".

Fårskinn är en av de produkter som säljs på gården Smultronboda, som också är Eva Lis Mattssons föräldrahem.

Fårskinn är en av de produkter som säljs på gården Smultronboda, som också är Eva Lis Mattssons föräldrahem.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Småländsk mat2013-05-23 13:14

I år är det 50 år sedan den första Emilboken kom, "Emil i Lönneberga" av Astrid Lindgren. Det firar man bland annat på Skansen, dit makarna Mattsson från Smultronboda alltså är inbjudna.

– Det känns hedrande att få komma dit och sälja sina grejer, säger Krister.

Smultronboda är Eva Lis föräldragård, som hennes mormor och morfar köpte 1931. Hennes mamma och pappa, Bertil och Britta Johansson, hade mjölkkor, gris och arbetshästar, innan de styrde om till en renodlad fårgård i mitten på 60-talet. Och så har det varit sedan dess.

Makarna Mattsson jobbar heltid på gården. Från fåren får de kött som Krister förädlar i gårdens rökeri till korvar bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om