Slutet nära för Akzo Nobel

I november 2013 fick de anställda på Akzo Nobel ett chockbesked. Fabriken skulle läggas ner. Nu har man nått vägs ände. På tisdag stoppas produktionen för gott.

Snart tomt. Om några dagar kommer parkeringen utanför Akzo Nobel i Gamleby gapa tom.

Snart tomt. Om några dagar kommer parkeringen utanför Akzo Nobel i Gamleby gapa tom.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Slutet2015-06-24 18:31

När vi skriver den 30 juni 2015 går en epok i Gamlebys industrihistoria i graven. Akzo Nobels föregångare, Svensk Färgindustri AB från Stockholm, flyttade ner till Tjust 1963. Framtidstron och optimismen var stor. Alla såg ljust på framtiden. Det blev en framgångssaga i 50 år, som gav trygghet och mat på bordet åt många Gamlebyfamiljer.

Företaget har haft sina toppar och dalar genom åren. Alla utsätts för konjunktursvängningar. Men på Akzo Nobel har man kunnat lösa tillfälliga nedgångar med naturlig avgång – tills nu.

Nedläggningsbeskedet möttes av en storm av kritik, från både fackligt och politiskt håll. Kommunalrådet Harald Hjalmarsson riktade frän kritik mot den holländska kemikoncernen. Han ansåg att nedläggningsbeslutet var svårbegripligt. Fabriken hade redovisat vinst år efter år.

Nu återstår bara att städa och försöka sälja fabrikslokalerna. I dag är 70–75 anställda kvar av de ursprungliga dryga 160.

– Ett 80-tal har hittat annan sysselsättning, säger fabrikschefen Martin Nilsson.

Det är sysselsättningar av skiftande karaktär; för en del handlar det om tillfälliga jobb, studier eller sommarjobb, för andra om mer stadigvarande arbeten.

På tisdag slutar man producera färg i Gamleby. Större delen av personalen lämnar in sina grejer och går hem. Ett mindre grupp ska städa upp och montera ner maskiner och annat. Fastigheten ska göras redo för försäljning och exponeras för marknaden. Tanken är att hela lokalen ska säljas till en och samma köpare.

– Vi har haft några förfrågningar. Men ingen som vill köpa hela anläggningen, säger Martin Nilsson.

Nu ska man göra en miljöundersökning och se vilken miljöpåverkan produktionen kan ha haft på området under åren. Sedan ska lagret tas om hand. I det finns både färdig färg, halvfabrikat och råvaror. En del kommer att skickas till mottagningsfabriker för destruktion, färg och råvaror kanske kan säljas.

– Ett tiotal anställda kommer att vara kvar för att jobba med avvecklingen, säger Martin Nilsson.

Han är lika uppsagd som alla andra. Men fortsätter att jobba till nästa halvårsskifte. På fredag kommer företaget att ha en intern – med respekt för de anställda – avskedsceremoni på fabriken. På kvällen blir det sommarfest på Gränsö.

Martin Nilsson vill inte att det ska bli för mycket begravningsstämning över de sista dagarna.

– Även om det är tragiskt i många avseende så tycker jag att vi kan lämna företaget med stolthet. Vi får inte bara tänka på det tråkiga. Vi får lyfta fram allt bra vi gjort, säger Martin Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!