Här är nya Slottsholmen

"Den framtidssatsning som jag drömde om." Så säger Björn Ulvaeus om Slottsholmen, som i går för första gången visades upp ordentligt.

Berättare. Björn Ulvaeus berättade om bakgrunden till Slottsholmenprojektet. Allt började som en idé för sju år sedan.

Berättare. Björn Ulvaeus berättade om bakgrunden till Slottsholmenprojektet. Allt började som en idé för sju år sedan.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Slottsholmen2017-03-22 17:35

Byggare, arkitekt, fastighetsägare, kommunen, en ansenlig mängd journalister och naturligtvis Björn Ulvaeus själv – alla var där när Slottsholmenprojektet presenterades på onsdagen. Ingen som bor eller besöker Västervik kan undgå att lägga märke till det stora bygget – i december ska allting vara klart.

Några månader senare, om ganska precis ett år, slås portarna upp för allmänheten.

– Det känns lite overkligt, faktiskt, att sitta här efter sju år. Så lång tid har det tagit, säger Björn Ulvaeus när VT får en kort egen intervju.

– Samtidigt är jag oerhört stolt. Det ser annorlunda ut än jag tänkt från början, men blev väldigt bra. Jag tycker att byggnaden tar för sig, men ändå är lätt på något sätt. Jag är jättenöjd.

Björn Ulvaeus driver många projekt, men säger att Slottsholmen ligger extra nära hjärtat. Det är "jäkligt viktigt" att det blir bra.

– Det här är ju min hembygd. Då blir det en extra press. Jag tänker ibland vad mina gamla lärare skulle tycka om det här.

Det har varit många turer genom åren. Vad har drivit dig?

– Det blir kanske lite klichéartat, men det är just den här hembygdskänslan. Jag kommer från Västervik och känner fortfarande någon slags tillhörighet. Och om man kan, tycker jag att man ska ge något tillbaka.

Du har köpt en stor etagelägenhet högst upp. Hur mycket kommer du att vara i Västervik?

– Mer än jag är nu i alla fall. Nu kanske det blir fyra gånger om året. Och jag stannar längre, två–tre dagar i stället för bara över dagen.

Slottsholmenhuset består av 38 bostadsrätter, varav 21 redan är sålda. Elva lägenheter kommer att hyras ut i ett lägenhetshotell. I bottenvåningen blir det restaurang och en flexibel yta som kallas "food and market", som kan användas på olika sätt.

Bostäderna skulle från början säljas som andelslägenheter, men är nu traditionella bostadsrätter. Priserna för de 17 som inte är sålda ligger mellan 3,5 och 6 miljoner kronor.

– Det där med andelssystem är lite svårt att förklara, både för banker och människor. Bostadsrätter vet alla vad det är. Så det var mest en fråga om kommunikation som gjorde att vi bytte, säger Joakim Alm, VD för fastighetsbolaget Alm Equity.

Som många andra prisade han Slottsholmens unika läge.

– Jag hade inga stora förväntningar när jag kom hit första gången. Men jag blev helt fascinerad. Läget är unikt. Det är som att få bygga i gamla stan i Stockholm, om det inte fanns några hus där.

Ett genomgående tema är att Slottsholmen ska vara en mötesplats för hela Västervik, inte bara för båtfolk och människor som kan köpa miljonlägenheter. Bottenvåningen med restaurangen blir en publik yta. Kommunen rustar också upp området och ökar tillgängligheten.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) pratade om att Slottsholmen ska leva hela året, inte bara under sommarhalvåret.

– Det är förstås en utmaning, men också en anledning till att kommunen har engagerat sig. Vi låter bland annat en konsult titta på vad det gamla badhuset kan användas till. På sikt tror jag att Slottsholmen kommer att växa ihop med Fiskaretorget, och då får vi en förskjutning av hela centrum i Västervik.

Vad betyder projektet för kommunen?

– Jag tror att det är viktigt. Om en person som Björn Ulvaeus satsar här, väcker det intresse och nyfikenhet hos andra. Det hjälper till att sätta Västervik på kartan.

Slottsholmenbygget har inte varit något lätt projekt utan har drabbats av både en och flera motgångar. De första ritningarna blev väldigt omdiskuterade, underkändes av länsstyrelsen och fick göras om helt. Sedan försenades bygget både av föroreningar i marken och fynden av fornlämningar. För ett år sedan såg det ut som om Björn Ulvaeus delvis var på väg att dra sig ur satsningen.

– Men nu känner jag en stor lust igen. Nu känner jag mig väldigt engagerad, säger Ulvaeus.

– De flesta projekt drabbas av något som är oförutsett. Men här tror jag allt tänkbart har hänt, konstaterar Joakim Alm.

Planerna på ett flytande hotell i anslutning till det nuvarande bygget är skjutna på framtiden, men inte övergivna. Alm Equity och Björn Ulvaeus funderar också på vad de ska göra med den tomt i gästhamnen som de nyligen var med och köpte.

– Jag skulle vilja ha service av något slag, både för marinan och norra delen av Västervik. Vi får se vad det kan bli, säger Björn Ulvaeus och antyder att nyheter kan komma ganska snart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!