Under läsåret 2013-2014 jobbade kommunens elever i årskurs fyra med ett keramikprojekt. De tillverkade då små skulptur på temat mat och miljö. Projektet leddes av keramikern Eivor Åberg, som nu har sammansatt samtliga keramikbitar till större skulpturer. Resultatet sitter i ingången till slöjdhuset på Ludvigsborgsskolan. Resten av väggarna i lokalen har målats gula.
– Eivor Åberg är djärv, så det blev starka färger, konstaterar skolkultursamordnaren Lise-Lott Gustafsson Moschiri.
Eleverna fick också komma med sina synpunkter om vilka färger som skulle användas.
– Alla är jättenöjda, berättar hon, medan eleverna som nu går i årskurs fem på Ludvigsborgsskolan, letar efter sina skulpturer.
Pizza, löv och spaghetti finns bland deras motiv.
– Jag tänkte på ett löv som fallit från en ek, minns Stefanos Gavriilidis och pekar ut en bit som han gjort.
Klasskompisen Vera Bergström berättar att hon hade glömt bort keramikprojekten, men blev glad när hon såg hur resultatet blev.
– Jag hade också glömt bort det, säger Filippa Muminovic, som nu tänker tillbaka på arbetet och sammanfattar det som roligt.
Det var första gången klassen arbetade med keramik.
– Jag trodde det skulle vara hårdare än det var, minns Filippa Muminovic.
– Det var konstigare att hålla än jag trodde. Och kladdigare än vanlig lera, en del fastnade mellan fingrarna, berättar Elliot Engblad.
Lera är något som eleverna på Ludvigsborgsskolan kommer jobba vidare med, berättar bildläraren Aida Moshiri.
– Det märks att eleverna tyckte det här var kul, så nu tänker vi göra lerfigurer med fågeltema.
Att skulpturerna sattes upp på just Ludvigsborgsskolan beskriver Lise-Lott Gustafsson Moschiri som lite av en slump. Först var tanken att placera konstverken i någon annan typ av offentlig lokal. Men det var svårt att hitta en passande lokal och eftersom flera andra skolor besöker Ludvigsborgsskolan när de har slöjd, kändes valet passande. Dessutom uppkom förslaget att göra något åt de tråkiga väggarna i slöjdhuset.
– Det blev ett lyft för skolan, tycker Aida Moshiri.
Projektet är en del i kulturplanen som finns för skolorna. Enligt kulturplanen ska nämligen förskoleklasserna, årskurs fyra och årskurs 9 gästas av en konstnär.
– Sånt här är bra, när alla gör en del som sätts ihop till en större helhet, så eleverna ser mångfalden och att man kan göra någonting större tillsammans, säger Lise-Lott Moschiri.