Höstens nummer av Frizon, skoltidningen på Vimmerby gymnasium, har precis lagts ut i tidningsställen på skolan. Nu dröjer det till påsk innan nästa nummer kommer ut och Frizons redaktion – eleverna på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning medier, information och kommunikation – jobbar med reportage. De flesta vet vad de ska skriva om och när Mera hälsar på i mitten av november är det eget arbete som står på schemat. Läraren Victoria Axelsson påminner klassen om att använda tiden väl.
– Ni vet hur det funkar med deadline, nu ska ni lära er hur man planerar sitt arbete.
De jobbar var för sig med sina reportage. Torik Jendestam, fotograf i senaste numret, säger att utmaningen är att försöka komma på något som man själv är intresserad av och som dessutom är aktuellt. Att få alla fakta rätt är också en stor utmaning då texten ska vara 4 000 till 5 000 tecken.
– Ett reportage ska vara detaljrikt, man ska känna att den som skriver har varit där, förklarar han.
Victoria Axelsson berättar att eleverna nu när de går i trean ska bredda sig lite när de väljer personer att skriva om. I tvåan intervjuade de mest personer i sin familj. Torik berättar att han föredrar att göra intervjuer face to face istället för på telefon. Han säger att man kan misstolka en person om man inte ser ansiktet och kroppsspråket när man intervjuar. Själv tycker han att krönikor är roligast att skriva.
– Det är kul att få lägga sig i. Det är ett så brett spektrum, när man väl har hittat något att skriva om så brukar det gå lätt.
Läraren Victoria säger att de pratar mycket på lektionerna om var gränsen går mellan en personlig text där man kan lägga in egna åsikter och en objektivt skriven artikel. De pratar också en del om källkritik och om andra medier. För att lära sig hur andra redaktioner jobbar och hur det kan se ut i en dagstidning har de nyligen granskar tidningen Nyheterna under en vecka. De läste alla artiklar och räknade hur många män och hur många kvinnor som dels skrivit artiklarna, dels blivit intervjuade i texterna. Innan de började fick klassen gissa hur fördelningen såg ut.
– Vi trodde att det skulle vara 60 procent män men det visade sig vara 70, säger Tina Jaxén, fotograf i senaste numret.
– Och på sportsidorna var det nästan hundra procent män, berättar Victoria.
Klassen tror att det spelar ganska stor roll vilka som skriver artiklarna och vilka som intervjuas. Albin Hallingfors, formgivare i senaste numret, säger att det är mest män som läser dagstidningar och tror att det kan bero på att de skrivs av andra män.
– Media är det vi ser, vi tänker att såhär är det. Då är det viktigt att media står för jämställdhet, säger han.
Torsdagen den 26 november ska klassen ta en paus från sitt skrivande, de ska åka till Stockholm och gå på prisutdelningen i Tidskriftspriset. Det är inte första gången som skoltidningen Frizon är nominerad i kategorin Årets Skoltidskrift, faktum är att de vann både 2008 och 2011. Eleverna som går i trean nu var inte själva med och gjorde det nummer som blev nominerat, men det är de som ska få äran att vara med då vinnaren avslöjas. Klassen tror att Frizon har nominerats igen för att den känns seriös.
– Texterna är bra och layouten är snygg. Jag älskar ettan på det senaste numret, säger Christin Helmbold, skribent i det senaste numret.
Nu dröjer det till sportlovet innan klassen börjar jobba aktivt med vårnumret av tidningen.
– Tidningen blir deras examensarbete kan man säga, säger Victoria.