"Många i förskolan mår dåligt"

Sedan kommunen valt att spara in på förskolan och skolan har både pedagoger och föräldrar märkt negativa förändringar.

Utvärdering. Sedan kommunen valde att spara på skolan har både vårdnadshavare, politiker och skolpersonal upplevt att skolan förändrats. Det är Maria Skarin och Linn Helmner som har gjort utvärderingen. Till höger syns centerpartisten Annette Torstensson.

Utvärdering. Sedan kommunen valde att spara på skolan har både vårdnadshavare, politiker och skolpersonal upplevt att skolan förändrats. Det är Maria Skarin och Linn Helmner som har gjort utvärderingen. Till höger syns centerpartisten Annette Torstensson.

Foto: Karin Hertz

Skolbesparingarna2014-04-17 08:00

I samband med budgeten för 2013 gjorde kommunen vissa kostnadsreduceringar inom skolan. Nu har en uppföljande utvärdering gjorts, bland annat innehållande intervjuer med skolledare, pedagoger och vårdnadshavare. Christin Rampeltin Molin (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att de gjorde en uppföljning ganska snabbt efter besparingarna, men att de redan då ville göra en mer grundlig uppföljning senare. Den nya uppföljningen gäller dock inte för de skolor som lades ner, där såg man till att följa upp grundligt redan då.

– Vi ville gå på djupet och prata med allt från tjänstemän till folk på golvet, säger Rampeltin Molin.

Det är Maria Skarin och Linn Helmner, utredningssamordnare på barn- och utbildningskontoret, som står bakom utvärderingen. Deras spontana tankar efter alla enkäter och intervjuer är att personerna har känt att det varit viktigt att få berätta och att bli lyssnade på. Och det finns en samstämmighet mellan de olika grupperna, berättar de. Förändringarna har påverkat alla.

– Men det är hos de yngre barnen som har man har märkt störst konsekvenser, säger Maria Skarin.

Bland de områden som man valde att titta på finns elever med särskilt stöd med. I vissa fall upplever pedagogerna att de inte lyckas ge stöd fullt ut, att mängden stöd fått anpassas eller att de inte hinner nå alla elever.

Vårdnadshavarna som har blivit intervjuade upplever en oro för hur förändringarna kommer att påverka deras barn. Vissa upplever att det är svårare att få tid till att prata med personalen, men kritiken riktas inte mot pedagogerna.

– Vårdnadshavarna ser att skolpersonalen gör vad de kan, och att de har en omsorg för eleverna trots förutsättningarna. De säger att det syns att pedagogerna är ansträngda, säger Skarin.

Samtidigt påpekar Skarin och Helmner att utvärderingen inte ska användas för att se över kvalitén som helhet, då man haft fokus på de förändringar som skett och inte vad som är positivt inom skolan.

Speciellt förskolepedagoger har uppgett att de inte har samma möjlighet att ge det lilla extra i sitt arbete efter besparingarna. Annette Torstensson (C), politiker i barn- och utbildningsnämnden, säger att hon förstår att personalen i skolan blir frustrerad.

– Det blir lätt barnpassning istället för pedagogisk verksamhet. Många pedagoger i förskolan mår riktigt dåligt. En del tar semester för att orka, andra går till jobbet fast de är sjuka.

Christin Rampeltin Molin säger att utvärderingen är ett bra underlag inför arbetet med 2015 års budget. Hon säger att de vill prioritera de yngre barnen i både förskolan och skolan.

Sparade på IT och lärare

Centrala besparingar

Det fanns 17 punkter på listan över centrala besparingar i 2013 års budget. Bland dem fanns neddragningar utbildning och nyinvesteringar inom IT, reducerade personaladministrativa kostnader, reducerat antal tal- och språkpedagoger och neddragningar i personalstyrkan i förskolan.

Man valde också att lägga audioteket på is, att avveckla utvecklingsfunktionen för särskolan och att avveckla Gula villan.

Strukturförändringar

Bland annat beslutade man att lägga ner skolorna i Ukna och Odensvi, men valde att behålla förskolorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om