Flitens lampa lyser över klassrumm och grupprum på Fågelbäret. Arbetet är i full gång och tredjeklassare och sjätteklssare diskuterar livligt. Överallt hörs ett lågt surrande där fantasin går på högvarv. Det handlar om Kolamonster, parallella världar och djungeläventyr.
Alltihop är ett samarbete över klassrumsgränserna – där de äldre eleverna vägleder de yngre i konsten att skriva en berättelse.
Ett samarbete med många fördelar, menar läraren Marie Ferlin.
– Sjätteklassarna blir förebilder för de yngre, inte bara här i klassrummet utan också utanför klassrummet. Som sexa växer man också när man får hjälpa en ynge skolkamrat. Det blir som ett litet "projekt" för sexorna kan man säga, de hjälper "sin" trea med deras berättelse.
De båda klasserna träffas annars mest vid speciella tillfällen – som kring jul och andra temadagar eftersom sexan är fadderklass till trean.
– Däremot är det första gången vi gör något sådant här tillsammans, så de är jätteskoj att det funkar så bra. Man ser verkligen hur de som går i sexan växer av att hjälpa de yngre och de yngre tycker att det är jättekul att få hjälp. Det har varit mycket diskussioner i klassrummet innan, som hur mycket man förvänta sig av en som går i trean och hur man kan hjälpa den som skriver framåt, berättar sexornas lärare Anna Larsdotter.
Vid ett av borden arbetar Isabella Gegerfelt och Era Morina tillsammans. Här får vi direkt och konkret exempel på när kunskapen överförs via en elev till en annan.
– Vi är på prologen nu, berättar Era Morina.
Ett lite mer avancerat sätt att börja en berättelse.
– Vi lärde oss det i femman, eftersom vi läste mycket fantasy då och de böckerna har ofta prologer. Så Isabella och jag pratade om hur man skulle börja den här historien och kom fram till att en prolog som förklarar lite i början skulle vara bra.
Tredjeklassarna har fått välja bland flera rubriker som "Godislandet" och "Dagen när jag vann en miljon".
Erik Henriksson har satt igång med att skriva på temat "Dagen när jag vann en miljon". Till sin hjälp har han Alva Svensson.
– Vi har bollat lite idéer mellan varandra. Det är kul att kunna hjälpa någon annan, och verkligen få använda det man själv har lärt sig.
Adam Ekeflod, som går i trean, gillar att skriva.
– Det kan vara lite svårt att komma på vad det ska handla om, men det har gått ganska bra.
Vid hans sida sitter sexan Samuel Björk, som coachar och ger respons på texten.
– Han sköter det här riktigt bra, jag tror att det blir en bra berättelse.