Under våren ägnar några av kommunens politiker en halv eller hel dag åt att studera hur arbetet ser ut på kommunens skolor. Detta görs genom att politikerna följer, eller skuggar som det kallas, en lärare under en vanlig dag. Initiativet kommer från Lärarförbundet och skuggningen kan ske i både gymnasieskolor, grundskolor, förskolor och fritidshem.
Inbjudan skickades till samtliga i kommunfullmäktige. Samtidigt fick lärarförbundets ombud ett meddelande om att några lärare behöver göra sig redo att ta emot en politiker under en arbetsdag. Ingela Larsson, på Överumsskolan, och Anqi Åström på Ludvigsborgsskolan, var två av dem som erbjöd sig att ta emot en politiker.
– Alla tycks veta hur det är i skolan, så det är bra att verkligen få en inblick i arbetet, tycker Anqi Åström.
– Tanken är att se hur lärarna jobbar, hur det fungerar i klassrummet, säger Gunnar Jansson (S), som skuggade Ingela Larsson, lärare i årskurs två, under tisdagen.
Att samtidigt få möjligheten att lyssna på elevernas synpunkter tycker han är en viktig del av arrangemanget. När VT besöker Överumsskolan har han just ätit lunch tillsammans med barnen i matsalen, ett exempel på ett tillfälle där han fick höra vad eleverna tyckte om en specifik miljö. När Ingela Larsson tidigare berättade för sina elever om det kommande besöket och frågade dem vad de ville förändra uppkom också en del åsikter.
– En elevs spontana tanke var då att "vi skulle ha fler lärare!", berättar hon.
Att få bekräftelse på vad som är bra och samtidigt se vad som behöver förändras, tycker Gunnar Jansson är det viktiga. För ett par veckor sedan skuggade han en lärare från mellanstadiet på Skogshagaskolan. Han tycker det blev bra med ett besök i två olika åldersgrupper. På Överumsskolan deltog Gunnar Jansson i de lektioner som Ingela Larsson höll, vilket bland annat var en lektion om istiden och en om vad tid och klockslag är.
– En bra förskola och en bra start på grundskolan, får man det klarar man sig säkert bra i resten av skolan också.
Därför är läsförståelsen det viktigaste i de yngre åldrarna, tror han.
När Harald Hjalmarsson (M) skuggade Anqi Åström under onsdagsförmiddagen såg upplägget lite annorlunda ut. Anqi Åström hade nämligen inga egna lektioner då, utan visade honom istället hur de arbetar under elevens val och hur en vanlig lektion ser ut i internationella klassen.
– Jag bad att få komma till Ludvigsborgsskolan, eftersom den bild jag hade var att de jobbar mycket med inkludering och jag ville se hur detta görs, berättar Harald Hjalmarsson.
När VT träffar honom efter ett par timmar på Ludvigsborgsskolan berättar han att han märkte av spår av inkluderingen redan när han gick över skolgården på morgonen.
– Alla hejade, både elever och vuxna, jag kände mig verkligen inkluderad.
Efter besöket konstaterar både Gunnar Jansson och Harald Hjalmarsson att det ofta är de små sakerna som gör den stora skillnaden. Gunnar Jansson ger ett exempel från Överumsskolan. Eleverna i Ingela Larssons klass har tre pappmuggar, en grön, en gul och en röd. När det går bra är den gröna muggen synlig, behöver eleven hjälp, utan att ha kört fast helt än, syns den gula muggen. Den röda muggen används när eleven behöver hjälp omgående.