Ny idé om läromedel prisas

Hjärnan fungerar på ett vis. Skolan ofta på ett annat. Det menar läraren Peter Habbe, som är en av drivkrafterna bakom en ny prisad läromedelsportal – Skapavetandet.

LÄRA. Peter habbe är en av hjärnorna bakom en prisad idé, där hjärnan står i fokus för lärandet.

LÄRA. Peter habbe är en av hjärnorna bakom en prisad idé, där hjärnan står i fokus för lärandet.

Foto: Karin Hertz

skola2015-09-25 15:01

I dagar kammade idén hem Västervik framåts idépris.

– Tanken är att utveckla läromedel som utgår från lärande. Det låter som en självklarhet men det är det inte, säger han.

Han har själv forskat på lärande och har många års erfarenhet inom skolan.

– De här läromedlen har vuxit fram i skolan, kan man säga. Det är en process som har pågått under ungefär tio år, berättar han.

Enkelt sammanfattat handlar det om digitala läromedel som skolorna ska köpa in och använda sig precis som vilka böcker eller annat material som helst. Ämnena är till en början koncentrerade till samhällsorienterade ämnen som religion, historia och samhällskunskap men ska i framtiden också innefatta naturvetenskapliga ämnen.

Men att använda till exempel film och bild i undervisningen ställer förstås också krav på skolornas tekniska utrustning.

– Absolut, så är det. Skolan behöver komma ifatt tekniskt, samtidigt så går det framåt. Väldigt snabbt framåt, faktiskt.

– Det är otroligt hur mycket man kan göra med tekniken. Mobiler i klassrummet, som ofta är uppe till debatt, är inte bara av dåligt. Eleverna kan snabbt kolla upp fakta till exempel. På det sättet blir fler röster inblandade i lärandet, men ställer såklart också krav på att man ska kunna hantera den informationen.

Några av de stora jättarna inom läromedelsbranschen har redan visat intresse för idén. Men vilka får vara osagt så länge.

– Vi börjar marknadsföra portalen nu under hösten och räknar med att det ska vara igång i början av nästa år, säger Peter Habbe.

Fakta så fungerar hjärnan

Långtidsminnet lagrar inlärda fakta som namn, händelser, kunskaper och det vi varit med om. Till exempel att Burkina Fasos huvudstad heter Ouagadougou.

Arbetsminnet håller kvar information en kort tid. Det är vad vi håller i huvudet när vi löser ett problem. Ex: Olika led när vi räknar ett mattetal, spelar ett instrument eller ska följa instruktioner i flera led som: ”Gå till ditt rum, ta på dig strumporna och hämta skolväskan”. Förmågan att ”komma ihåg vad man ska koncentrera sig på” hänger också ihop med arbetsminnet.

Arbetsminnet är till 50 procent ärftligt. Ungefär lika många pojkar som flickor har lågt arbetsminne.

Fakta: www.forskning.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om