Bildinriktningen på estetprogrammet och teknikprogrammet hotas av nedläggning, efter att rektorerna på gymnasiet lämnat över sina sparförslag till barn- och utbildningskontoret. Något som kritiseras av nuvarande elever, och elever på högstadiet som sökt programmen.
VT träffade Kajsa Jonsson, Nina Aldén, Rebecca Lund och Josephine Ekeflod, som alla går i klass 9L på Ellen Key-skolan. Rebecca har teknikprogrammet som förstahandsval, medan både Nina och Josephine sökt samma program i andra hand.
– Det är en bra linje, bättre än naturvetenskapliga programmet eftersom det är mer inriktat på tekniska grejer, menar Nina Aldén.
Rebecca Lund inflikar att det ger en möjlighet att gå ett fjärde år i Linköping, och bli gymnasieingenjör. Ingenjörer är eftertraktade på arbetsmarknaden – och tjejerna är överens om att det är dåligt att lägga ner en utbildning för en bransch med goda framtidsutsikter.
– Ingenjörer får ju garanterat jobb, säger Josephine Ekeflod.
Att det är få som sökt teknikprogrammet tror de beror på att skolan marknadsfört det dåligt. På den informationskväll som arrangerades om teknikprogrammet/naturvetenskapliga programmet pratade man, enligt tjejerna, nästan bara om naturvetenskapliga programmet.
– En lärare av åtta pratade om teknik. Inte ens rektorn pratade om teknik.
Kanske tycker gymnasieledningen att programmet för dyrt, funderar de, med många datorer och program som kostar pengar. Kanske föredrar man därför att elever väljer det naturvetenskapliga programmet.
Men risken med att göra programutbudet mindre på gymnasiet är att många elever väljer att flytta någon annanstans, tror kvartetten. Rebecca Lund har sökt en dansinriktning på Kulturama i Stockholm, och kan tänka sig att flytta dit om hon kommer in. I Västervik har dansinriktningen på estetprogrammet redan lagts ned.
I klass 9L på Ellen Key-skolan har flera funderat på att söka sig till någon annan ort.
– Det är jättemånga redan som planerar att flytta härifrån, säger Rebecca Lund.