För att rätt kunna ta hand om och undervisa elever som kommer till Västervik från andra länder har Ludvigsborgsskolan i snart en termin provat nya grepp.
Ola Karlsson är rektor. Han berättar om hur det var innan man bestämde sig för att satsa på en "fast" klass för elever som är inne i en asylprocess och väntar på uppehållstillstånd.
– Fram till förra terminsstarten blev det många tillfälliga lösningar för att få det att fungera. Ibland fick vi många elever väldigt snabbt, och det var omöjligt att planera verksamheten på rätt sätt, säger han.
Innan Internationella klassen (IK) låg fokus på att lära eleverna svenska för att sedan låta dem vara med på en annans klass ämneslektioner.
En av svårigheterna var och är fortfarande att förkunskaperna är otroligt varierande.
– Några elever kan inte skriva och läsa, andra ligger längre fram i vissa ämnen än vad våra egna högstadieelever gör.
– Det var svårt för alla inblandade, eleverna hängde inte alltid med i undervisningen och ämneslärarna hade svårt att hinna med och förklara för de som behövde extra hjälp.
Istället har man nu en internationell klass där alla elever som är nyanlända går i. De lär sig svenska i och med att de studerar de andra ämnena och ämneslärarna håller lektioner i deras hemklassrum, som i en reguljär klass.
Lena Ramirez Södergren är svensklärare och samordnare för IK. Ett av hennes huvuduppdrag är att kartlägga elevernas förkunskaper. När man gjort det kan eleven börja direkt. Hon säger att lösningen är unik för Västervik och är väldigt nöjd med hur det fungerar i dag.
När VT hälsar på arbetar alla med projekt om sitt eget hemland. Innan har de avhandlat Sverige. Överallt i klassrummet finns läsplattor.
– De är otroligt viktiga i arbetet och en riktig "livräddare" berättar Lena.
Flera appar översätter svenska direkt eller kan ta en hel textsida och översätta.
Lena tror väldigt mycket på upplägget.
– Eleverna får en annan trygghet i en riktig klass. De utvecklas individuellt och det går olika fort. Här ifrån går de vidare när det kommit ifatt i undervisningen och språkligt.
– Vi får fyra nya elever snart. Det är spännande och utvecklande för alla att hjälpas åt att få dem att känna sig hemma.
I tidningen kan du läsa om Ali och Donia, två av eleverna i Internationella klassen.