Under tisdagskvällen informerade skolledningen om hur sammanslagningen av tre parallellklasser i årskurs åtta ska slås samman till två.
– Det sker för att skolan ska kunna följa budgeten, säger rektor Magnus Bengtsson.
Inför mötet hade föräldrarna haft många synpunkter på sammanslagningen.
– Min dotter går i en av klasserna, säger Lillemo Petersson Ramvall, Änghult. Den klassen har haft elva lärare på tre terminer och nu ska klassen splittras.
– Klasserna har läst i olika takt och haft prova på olika saker och inte samarbetat alls. Lärarna har inte haft möjlighet att bedöma eleverna rätt och har satt lägre betyg för att "vara på den säkra sidan".
De tre åttondeklasserna har 19, 15 respektive 13 elever.
– Jag förstår att man måste göra besparingar, fortsätter Lillemo Petersson Ramvall.
– Om den här förändringen hade skett i samband med ett nytt läsår, så hade det varit en helt annan sak. Men nu kom det väldigt hastigt på och ska genomföras redan vid årsskiftet.
– Vårt förslag till sammanslagning hade inneburit att stora delar av klasserna hade behållits, nu ska alla elever blandas. Vi förstår inte varför. Dessutom får vi olika information av rektor och biträdande rektor.
– Eleverna har inte fått komma till tals. Det här är väldigt tråkigt och kunde ha skötts på ett mycket bättre sätt.
– Nu ska eleverna, mitt uppe i allt detta även börja planera för sina gymnasieval. De ger inte de bästa förutsättningarna, säger en märkbart irriterad Lillemo Petersson Ramvall.
Rektor Magnus Bengtsson bekräftar att det varit många lärarbyten.
– Antalet kan vi lämna där hän, men det har varit många lärarbyten och det är tråkigt.
– Nu har vi försökt att hitta ett sätt, att slå samman de tre klasserna, som är så bra som möjligt för alla elever.
– Under den här processen har vi fått många förslag från föräldrar och elever. Men vi ser ingen annan möjlighet än att göra två helt nya klasser.
– Klassernas arbetssätt har inte skilt sig åt så mycket, det kommer vi att kunna lösa. Beträffande bedömningar kommer vi att jobba med överlämningar mellan lärarna.
– Vi gör vårt bästa för att överlämningen ska bli så bra som möjligt och i det här fallet finns goda förutsättningar.
– Att barn och föräldrar är ledsna och besvikna har vi full förståelse för. Men vi måste spara och den här förändringen motsvarar två tjänster nästa läsår, säger rektor Magnus Bengtsson, Åbyskolan, Gamleby.