Folket kan avgöra skolornas framtid

Det är en minst sagt het debatt som pågår i Vimmerby. Majoriteten vill spara 21 miljoner kronor genom att lägga ned skolorna i Vimmerbys ytterområden. ”Döden för landsbygden”, menar många som är arga och besvikna över förslaget. ”Nödvändigt för att få bukt med ekonomin”, anser majoriteten.

Är klockan slagen för landsbygsskolorna?

Är klockan slagen för landsbygsskolorna?

Foto: Martina Lingefjord

Skola2015-04-16 09:13

Nu kan det alltså bli folkomröstning i frågan. Det har aldrig hänt i Vimmerby tidigare, berättar kommunens kanslijurist Theres Jigsved.

– Det fanns ett förslag om folkomröstning när kommunen försäljningen av ALV var aktuellt, men då röstade majoriteten i Kommunfullmäktige mot en folkomröstning.

Om tio procent av de röstberättigare begär det måste fullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. För att det ska bli en kommunal folkomröstning krävs det att en tredjedel av fullmäktiges ledamöter röstar ja. Än har det inte lämnats in några listor med namnunderskrifter

– En kommunal folkomröstning är en rätt så stor apparat, först ska alla listor gås igenom och granskas så att namnunderskrifterna är godkända. Det krävs till exempel att personerna som skrivit under är röstberättigare och att uppgifter om bostadsadress och personnummer finns med, berättar Theres Jigsved.

Hur frågan ska ställas blir också något att fundera över vid en eventuell folkomröstning.

– Det är inte den som lämnat in listorna som bestämmer hur frågan ska formuleras, utan det beslutas i Kommunfullmäktige.

Peter Fjällgård, (V) som själv bor i Rumskulla är aktiv i kampen för en folkomröstning.

– Målet är runt 2 000 namn, för att vi ska ha en viss marginal. Det krävs 1 230 godkända namnunderskrifter, berättar Fjällgård.

Under ett möte med politiker och lokalbor i Djursdala lovade kommunalrådet Micael Glennfalk (M) att man skulle följa utslaget vid en folkomröstning.

– För mig är det väldigt främmande att vi skulle ta ett beslut som strider mot en folkomröstning. I sådana fall följer vi folkets vilja.

Oppositionen i Vimmerby kommun är så stor att om hela röstar för folkomröstning, så blir det så. Men Micael Glennfalk (M) ser problem med en folkomröstning.

– Det blir svårt att formulera själva frågan i en folkomröstning. Det går inte att bara ha förslagen ja eller nej till nedläggning, utan det måste innehålla ett annat sparförslag.

Kommunala folkomröstningar

Folkomröstningar kan hållas i en kommun eller ett landsting i en specifik fråga. Sådana folkomröstningar är alltid rådgivande och det är kommunen eller landstinget som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen eller länet. Vad en folkomröstning kostar att genomföra är svårt att säga på förhand, men man tror att det kan handla om 300 000 - 400 000 för Vimmerby kommuns del.

Sedan den första kommunala folkomröstningen 1980 har 84 kommunala folkomröstningar hållits. De har handlat om alltifrån flyktingmottagande i Sjöbo till trängselskatt och ny skolorganisation i Laxå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om