En av tre lärare får inte sätta betyg

Det brinner i knutarna på landets skolor. När höstterminen drar igång ska alla lärare ha lärarlegitimation – något som en tredjedel i dag saknar.

UNDERVISNING. En tredjedel av lärarna i Västervik saknar lärarlegitimation.

UNDERVISNING. En tredjedel av lärarna i Västervik saknar lärarlegitimation.

Foto: JESSICA GOW / TT

Skola2015-06-01 04:00

Siffror som tagits fram av Skolverket visar att omkring 30 procent av landets lärarkår ännu inte har lärarlegitimation och efter den 1 juli får lärare som saknar legitimation inte sätta betyg. Det ställer till det i en hel del kommuner. I Västervik kommer drygt en tredjedel av lärarna behöva ta hjälp av en kollega för att få betygsätta de egna eleverna, enligt Skolverkets siffror.

Enligt Skolverket saknar nämligen 31 procent av lärarna i Västervik lärarlegitimation. (Siffrorna är för läsåret 2014/2015, och det innebär att fler lärare kan ha fått sin legitimation sedan dess.)

Kommunens utbildningsledare Ewa Myhrén är inte särskilt oroad över läget.

– Jag tycker att vi har en hög behörighet och jag vet att det är många lärare som ansökt om lärarlegitimation, men som i nuläget väntar på att deras ärenden ska behandlas.

Hur många lärare som ansökt och väntar på att få klartecken från Skolverket finns inga sammanställda siffror på i nuläget.

Den som är utbildad lärare men ännu inte fått sin legitimation får ta hjälp av en kollega med att sätta betygen.

– Lärare som ännu inte fått sin lärarlegitimation har en mentor och då sätter man betyget i samråd med sin mentor. Skulle man inte ha någon mentor är det upp till skolans rektor att ordna det.

Lärarlegitimationen ska inte förväxlas med lärarexamen.

– Lärarexamen har de allra flesta, men Skolverket har också gått ut med att man har många ansökningar att behandla. Därför tar det tid att få legitimationerna. Det är ett problem i hela landet, säger Myhrén.

Enligt Skolverket är väntetiden på att få ut sin legitimation mellan sex och nio månader – och det har kritiserats av fackförbunden. Även Justiteombudsmannen har riktat kritik mot de långa handläggningstiderna.

I några kommuner har man varslat lärare som inte har legitimation. Så har man inte valt att tackla problemet i Västervik, .

– Nej, det är inte aktuellt för oss, säger Ewa Myhrén.

Fakta lärarlegitimation

Från den 1 juli får bara legitimerade lärare sätta betyg. Läraren ska ha utbildning för aktuella ämnen och årskurser. Enligt nya siffror är var tredje lärare i landet obehörig och det ställer till det för landets kommuner. I några kommuner har lärare varslats om uppsägning med legitimationskravet som grund.

Lärare i yrkesämnen och modersmål är undantagna från legitimationskravet.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om