Optimism trots minskad lönsamhet

Skogsägare tänker långsiktigt. När de planterar, är det inte för sig själva, utan för barnbarnen.Det kan vara en förklaring till att det finns optimism i branschen, trots minskad lönsamhet.

Magnus Christiansson, LRF Konsult, och Gunnar Lindén, Tjustbygdens Sparbank i Gamleby, berättade om årets skogsbruksbarometer.

Magnus Christiansson, LRF Konsult, och Gunnar Lindén, Tjustbygdens Sparbank i Gamleby, berättade om årets skogsbruksbarometer.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Skogsbruk2013-11-26 12:34

I årets Skogsbarometer har 750 svenska skogsägare intervjuats om sin inställning till skogen, tankar inför framtiden och hur det går i dag.

Magnus Christiansson, LRF Konsult, och Gunnar Lindén, Tjustbygdens Sparbank i Gamleby, berättade om årets skogsbarometer vid en presskonferens i Gamleby.

Christiansson konstaterar att skogsbranschen skiljer sig från andra branscher genom att skogsägarna är ganska nöjda, trots att det inte går så bra ekonomiskt. Det tror han har att göra med att skogsägande är långsiktigt.

Många som äger skog, 40 procent, är pensionärer. Men få av dem vill göra sig av med sin skog, vilket har lett till en stigande medelålder bland skogsägarna.

Läs mer i onsdagens VT.

Mer siffror

Totalt i landet finns 328 000 enskilda skogsägare, varav 38 procent är kvinnor. Tillsammans äger de tolv miljoner hektar – hälften av den totala arealen skogsmark.

Runt 70 procent brukar en areal som är mindre än 50 hektar, men en tydlig trend är att skogsägarna förvaltar allt större arealer. Men än var fjärde tillfrågad i undersökningen brukar mer än 100 hektar. År 2004 var det bara var femte.

Flest stora skogsägare finns i Norrland, där 56 procent har över 100 hektar. I Svealand är den siffran 25 procent och i Götaland 22.

Källa: Skogsbarometern 2013

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om