Ungt par satsar på Östra Skälö

Under 2014 lämnade Sabina Blom och Rusmin Koljenović tryggheten i Mariestad för att ta över restaurangen i Västerviks södra skärgård. Första året gick över all förväntan och nu har paret flyttat till Västervik.

Nyinflyttade.  Sabina Blom och Rusmin Koljenovic öppnar restaurangen i påsk. Det är andra säsongen för paret som nu flyttat till Västervik från Mariestad.

Nyinflyttade. Sabina Blom och Rusmin Koljenovic öppnar restaurangen i påsk. Det är andra säsongen för paret som nu flyttat till Västervik från Mariestad.

Foto: Karin Hertz

Skärgården2015-03-30 15:15

Hemma i Mariestad drev paret en restaurang som serverade husmanskost. En annons dök upp på blocket och trots att de var osäkra slog de till.

– Vi kände att vi var unga och att vi därför kunde testa ett år. I värsta fall så hade det inte fungerat, säger Sabina Blom.

Rusmin och Sabina, som hunnit bli 26 respektive 24 år gamla, började att arbeta i restaurangbranschen när de var i 15-årsåldern. Det var under ett arbetspass som Sabina träffade Rusmin.

– Det var kärlek vid första ögonkastet även om det tog flera månader innan vi började träffas på riktigt, säger Sabina Blom.

På parets restaurang i Östra Skälö förbereds nu säsongen in i det sista. De slår upp portarna för verksamheten under påsken och det är mycket som ska hinnas med. Bord ska provdukas och en renovering av köket är i sitt slutskede.

– Vi fick en vattenskada i slutet av förra säsongen och den har vi fått åtgärdad nu. Det var bra timing att det hände i slutskedet av sommaren för annars hade vi fått stänga, säger Rusmin Koljenović.

Restaurangen ute på Östra Skälö har enligt paret haft ett dåligt rykte och det var uthyraren väldigt ärlig med när de träffades inför förra året.

– När vi träffade uthyraren första gången så berättade han direkt att de som tidigare drivit verksamheten hade haft svårt att få det att gå runt. Vi tog en ekonomisk risk, säger Sabina Blom.

I maj 2014 började Rusmin och Sabina att servera gäster mat och dryck och det första eldprovet kom på mors dag, sista söndagen i månaden. Eftersom paret inte visste vad de kunde förvänta sig för besökarantal bestod personalen bara av Sabina, Rusmin och Rusmins pappa Skender Koljenović. Sabina serverade och Rusmin och hans far arbetade i köket.

– Vi hade 100 förbokade gäster och det kom lika många gäster som inte hade bokat. Jag vet inte hur vi löste det men det gjorde vi, säger Sabina Blom.

Under sommaren fortsatte det att strömma till gäster till restaurangen och när paret till slut slog igen dörrarna för året var de helt slutkörda. Det hade varit svårt att hitta erfaren personal mitt i sommaren vilket innebar att den största arbetsbördan hamnade på dem själva. Det misstaget kommer paret inte att göra om.

– Vi kommer att ha tre anställda i år, förutom oss själva då, säger Rusmin.

Mat Koll

Lokalt

Under förra året fick Sabina Blom och Rusmin Koljenović kontakt med lokala enteprenörer och under 2015 vill de kunna servera rätter med ingredienser från närområdet. Det är framför allt fisk som aktuellt i dagsläget men kan komma att utökas till andra livsmedel.

Sabina och Rusmins hyresvärd brukar höra av sig till paret regelbundet. Då han bor i närheten ser han om det kommer båtar som är på väg till restaurangen. Titt som tätt händer det att han ringer och förvarnar om det är flera på ingång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om