Dykparken ska underlätta för alla

Nu skapas en dykpark i Västervik, med målet att göra skärgården mer lättnavigerad för alla.

Foto: Arkivbild: Ola Axman

Skärgården2015-03-27 17:05

Projektet Västerviks Dykpark drivs av tre dykinstruktörer: Anders Jälmsjö, Jasmin Jälmsjö och Andreas Nilsson. Projektet syftar till att göra Västerviks skärgård lättillgänglig och säker för alla. Instruktörerna märker ut dykplatser och installerar bojar, tar fram information om historiska vrak och ritar kartor över dykplatser. Genom att koppla samman det man redan vet om skärgården blir den lättnavigerad för alla, berättar Andreas Nilsson, projektets initiativtagare.

– Jag har tänkt på detta under många år, berättar han.

2012 skrev han sedan projektplanen. När han kort därefter träffade Anders Jälmsjö i samband med en föreläsning om dykning berättade Andreas Nilsson om idén. Anders Jälmsjö tyckte att det lät intressant och beslutade att därför flytta till Västervik. De har nu genomfört förstudien och kommit till en fas där de kan märka upp dykplatser.

– Målet är att ha märkt ut tio intressanta dykplatser innan sommaren, säger Andreas Nilsson.

När Andreas Nilsson berättar om dykparken kommer han vid flera tillfällen tillbaka till att det handlar om att underlätta för alla som vill utforska Västerviks skärgård genom dykning.

– Det är svårt att dyka efter positioner från nätet, det är ofta inte helt tillförlitliga.

Därför tycker han det är viktigt att underlätta för de som vill dyka i Västervik, eftersom det finns många intressanta dykplatser här. Dessutom är det lätt att ta sig ut till skärgården i Västervik.

– Man kan i princip åka bil ända ut.

Tanken är att dykparken ska gynna alla dykare, såväl dykcenter som vill arrangera dykhelger som enskilda dykare eller grupper som vill utforska skärgården.

– Det ska vara enkelt att hitta intressanta dykplatser.

Den andra delen av projektet handlar om att samla ihop information om historiska vrak, exempelvis Prosper och Viljandi. Andreas Nilsson menar att det är viktigt med lättillgänglig information såväl angående skärgården och säkerheten, som när det kommer till den historiska aspekten. På söndag håller Anders Jälmsjö en föreläsning om vraken i Västerviks skärgård och om Västervik Dykpark. Föreläsningen hålls på Västerviks Museum, som också involverats i projektet.

Responsen från resten av dykarsverige har varit bra, berättar Andreas Nilsson. Liksom från Sjöfartsverket, som nu är en samarbetspart. Dykparken är också bra för besöksnäringen, inte minst i syftet att förlänga säsongen, menar han.

– Det är egentligen som bäst att dyka nu, konstaterar Andreas Nilsson.

Dykpark Västervik

Projektet Västerviks dykpark går ut på att märka ut dykplatser, installera bojar, ta fram information om historiska vrak och rita kartor över dykplatser. Att sätta ut bojar på dykplatser görs för att underlätta dykningen. Dels blir det lättare att hitta dykplatsen och att angöra utan att behöva använda ankare. Anledningen till att man vill undvika ankare är för att de förstör känsliga undervattensmiljöer i grunda vikar. Man kan också oavsiktligt skada vrak om ankaret hamnar fel. Bojarna är lagliga i sin utformning och godkända av Transportstyrelsen. Att märka ut dykplatser och rita kartor över dykplatserna görs för att öka säkerheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om